Vlada donijela Zaključak kojim je upoznata s Okvirom za obrambenu suradnju između MORH-a i SAD-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Vlada Republike Hrvatske je na 269. sjednici održanoj u četvrtak 7. prosinca 2023. godine donijela Zaključak kojim je upoznata s Okvirom za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država 2023. – 2028.

Riječ je o Okvirnom sporazumu o bilateralnoj suradnji koji je potpisan u Washingtonu 19. listopada 2023. godine i kojim je definiran nastavak i unaprjeđenje obrambene suradnje u narednom razdoblju u cilju jačanja bilateralne obrambene suradnje i realizacije NATO ciljeva sposobnosti. Sporazum je jedan od ključnih ishoda započetog Strateškog dijaloga između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država koji se prvi puta održao prošle godine u SAD-u.

“Okvir za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država obuhvaća suradnju usmjerenu na zajedničke prioritete i to suočavanje s geopolitičkim prijetnjama i izazovima kroz aktivnosti koje jačaju odvraćanje, suradnju u pogledu kibernetičke sigurnosti, jačanje obrambenih institucija i otpornosti”, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Također, kazao je kako suradnja obuhvaća i produbljivanje postojeće suradnje putem obuke, vježbi i razmjena kako bi se unaprijedila spremnost i interoperabilnost u potpori kolektivne obrane NATO-a.

Objava Vlada donijela Zaključak kojim je upoznata s Okvirom za obrambenu suradnju između MORH-a i SAD-a pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja