Banožić i Krišto u Sarajevu: Potičemo daljnji razvoj modernih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/09/2023-09-27-bih-1-1024x682.jpg
Banožić i Krišto u Sarajevu: Potičemo daljnji razvoj modernih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine |Foto: MORH/ F. Klen

Banožić i Krišto pozdravili su pozitivne pomake BiH prema EU i potvrdili bogatu i čvrstu bilateralnu obrambenu suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u srijedu 27. rujna 2023. godine s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, a uoči susreta ministra Banožića s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom.

Ministar Banožić čestitao je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH na dosadašnjim postignućima i pozitivnim pomacima BiH kada je u pitanju otvaranje pristupnih pregovora sa Europskom unijom. Istaknuta je važnost predanosti ovom procesu pogotovo u kontekstu narušene sigurnosne situacije uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Banožić i Krišto potvrdili su bogatu i čvrstu bilateralnu obrambenu suradnju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a ministar Banožić izrazio je daljnju bilateralnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom euro-atlantskom putu.

“Cijenimo i potičemo sve napore NATO-a i Europske unije u pružanju političke i praktične podrške Bosni i Hercegovini u izgradnji i snaženju njezinih kapaciteta i otpornosti. Uvijek gledamo kako Hrvatska može pomoći BiH u postizanju partnerskih ciljeva potičući orijentaciju obrambenog sustava BiH prema zapadnim sposobnostima i vrijednostima“, ističe ministar obrane Mario Banožić.

U kontekstu bilateralne obrambene suradnje ističe se školovanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj te je pritom Banožić kazao: „U okviru školovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u Hrvatskoj koji dolaze iz redova sva tri konstitutivna naroda potičemo upućivanje na vojno školovanje predstavnika hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini jer to je i naša obveza.”

Na kraju, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto zahvalila je Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu obrane na podršci u nastojanjima za daljnji razvoj modernih Oružanih snaga BiH, kao i njihovoj euroatlantskoj i europskoj integraciji.

Banožić i Krišto u Sarajevu: Potičemo daljnji razvoj modernih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine |Foto: MORH/ F. Klen

Objava Banožić i Krišto u Sarajevu: Potičemo daljnji razvoj modernih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja