Hrvatska vojska i saveznici uoči Dana HV-a provode međunarodne vježbe

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/05/2023-05-22-grbovi-ir23-ak23-laufer23-1024x576.jpg

Hrvatska vojska sudjeluju u vježbama "Immediate Response 23", "Astral Knight 23" i "Laufer 23" u cilju daljnjeg razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera

Uoči Dana Hrvatske vojske 2023. godine na području Republike Hrvatske provodit će se tri međunarodne vježbe na kojima će sudjelovati pripadnici Hrvatske vojske zajedno sa saveznicima i partnerima.

Riječ je o vježbama “Immediate Response 23”, “Astral Knight 23” i “Laufer 23”, koje se provode krajem svibnja i početkom lipnja 2023., u okviru skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” u organizaciji Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) i Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA). Vježbe se provode u cilju daljnjeg razvoja interoperabilnosti i spremnosti saveznika i partnera.

Uz pripadnike OS RH, na teritoriju Republike Hrvatske u ove tri vježbe sudjeluju i pripadnici OS Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije te SAD.

Sveukupno u svim aktivnostima u Hrvatskoj očekuje se sudjelovanje do 1000 pripadnika Hrvatske vojske.

Pripreme za vježbe započele su prebacivanjem vojne opreme OS RH te opreme saveznika i partnera u vojarnu “Josip Jović” Udbina i na vojni poligon “Eugen Kvaternik” Slunj te potporom premještanja dijela rumunjskih i američkih aviona i helikoptera prema Albaniji.

Međunarodna vježba “Immediate Response 23” provest će se od 22. svibnja do 2. lipnja na teritoriju sedam europskih država: Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Albanije, Republike Bugarske, Crne Gore, Kosova i Republike Sjeverne Makedonije. Cilj vježbe je jačanje interoperabilnosti sa snagama NATO i partnerskih zemalja, usmjerenih na združeni prihvat i uvođenje snaga u područje operacije, njihovu integraciju te uspostavljanje sigurnog sustava zapovijedanja i nadzora postrojbe razine divizije. Na teritoriju Republike Hrvatske vježba će se provoditi u vojarni “Josip Jović” u Udbini te na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, Slunj.

Međunarodna vježba “Laufer 23” vezana je uz vježbu “Immediate Response 23” na način da će pružati obavještajnu potporu kroz prikupljanje i distribuciju obavještajnih podataka. U vježbi sudjeluju države članice Američko-jadranske inicijative (A5), a nositelj je Obavještajna pukovnija.

Međunarodna vježba “Astral Knight 23” je vježba zračnih snaga i provodi se pod zapovjedništvom Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA) i također je povezana je s vježbom “Immediate Response 23”.

Vježba se provodi na području Hrvatske i Albanije od 22. do 26. svibnja, a u Hrvatskoj će se provoditi u jadranskom akvatoriju te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” Slunj, “Josip Markić” Knin i vojarnama “Josip Jović” u Udbini i “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem.

O planiranom medijskom praćenju predstavnici medija bit će pravovremeno obaviješteni.

Sve aktivnosti provest će se organizirano i koordinirano u skladu sa svim propisima te se ne očekuju značajnija ometanja redovnog cestovnog i zračnog prometa.

 

Objava Hrvatska vojska i saveznici uoči Dana HV-a provode međunarodne vježbe pojavila se prvi puta na MORH.Najave