Pukovniku Marijanu Grđanu dodijeljena nagrada Zapovjednika ACT-a za studiju 360 ODM

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/02/2023-02-17-grdjan-urucenje-nagrada-z-act.jpg
Priopćenje: Pukovniku Marijanu Grđanu dodijeljena nagrada Zapovjednika ACT-a za studiju 360 ODM | Foto: OSRH

Studija 360 ODM stvorila je nova i objedinila postojeća saznanja vezana za razvoj kognitivne superiornosti ratovanja u sferi raketnog djelovanja

Zapovjednik Zapovjedništva za transformaciju general Philippe Lavigne dodijelio je nagradu pukovniku Marijanu Grđanu u znak priznanja njegovom izuzetnom doprinosu za timski rad u izradi studije 360 ODM (Offence/Defence Missile Study).

Studija 360 ODM stvorila je nova i objedinila postojeća saznanja vezana za razvoj kognitivne superiornosti ratovanja u sferi raketnog djelovanja, ali i svakog drugog djelovanja koje može proizvesti slične efekte u kontekstu odvraćanja i obrane NATO saveza.

Izrada studije trajala je 20 mjeseci tijekom koje su korištene različite metode za prikupljanje, obradu i analitičku potvrdu vjerodostojnosti podataka kao što su ratne igre, modeliranje i simulacije.
U ratnim igrama sudjelovala su sva NATO zapovjedništva kao i NATO agencija za komunikacijske i informacijske sustave. Modeliranje i simulacija dobivenih rezultata provedena je u suradnji s američkim ministarstvom obrane čiji je tim, također, nazočio provedbi ratnih igara te sudjelovao u izradi baza podataka potrebnih za simulaciju.

Prije i nakon svake ratne igre održan je sastanak najviše zapovjedne razine za potvrdu scenarija kao i potvrdu vrijednosti uočenih zapažanja koja su zatim provjeravana kroz simulaciju. Istraživanje i prikupljanje novih saznanja, inventivnost i ustrajnost dali su rezultate koji su doprinijeli razvoju NATO Koncepta odvraćanja i obrane. Opseg studije te uloženo vrijeme i kritičko promišljanje svakog pojedinca u timu doprinijelo je poboljšanjima bitnim za razvoj multi-domenskih koncepata koji proizlaze iz NATO Vojne strategije.

Pukovnik Marijan Grđan obnašao je dužnost stožernog časnika za strategijsko planiranje te zamjenika načelnika nuklearnog odjela u Zapovjedništvu za transformaciju NATO (ACT, NATO). Između ostalog, pukovnik Grđan je kadet druge generacije vojnih pilota Učilišta HRZ „Rudolf Perešin“, obnašao je dužnost nastavnika letenja u Eskadrili za obuku pilota helikoptera, radio je na poslovima međunarodne obrambene suradnje, sudjelovao je u operaciji Resolute Support, voditelj je 23. naraštaja kadeta vojnih pilota i zapovjednik bojevih djelovanja za obuku pilota na helikopteru OH-58D, a nakon završetka mandata u ACT NATO, preuzima dužnost stožernog časnika u Upravi za planiranje Glavnog stožera OS RH. Za dosadašnji rad dodijeljeno mu je niz pohvala.

Objava Pukovniku Marijanu Grđanu dodijeljena nagrada Zapovjednika ACT-a za studiju 360 ODM pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja