Sastanak ministra Banožića i veleposlanika Republike Turske Yavuza Selima Kirana

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/01/2023-01-18-bilaterala-banozic-kiran-1024x683.jpg
Sastanak ministra Banožića i veleposlanika Republike Turske Yavuza Selima Kirana | Foto: MORH/ J. Kopi

Hrvatska i Turska su prijateljske i partnerske zemlje koje razumiju važnost globalne sigurnosti i stabilnosti, rekao je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić primio je u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske Yavuza Selima Kirana u srijedu 18. siječnja 2023. godine u Ministarstvu obrane.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim sigurnosno političkim temama uključujući situaciju u Jugoistočnoj Europi, rat u Ukrajini, suradnju u okviru NATO-a te o bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemlja. Pritom su potvrđeni tradicionalno dobri bilateralni odnosi Turske i Hrvatske kao i dobra obrambena suradnja koja se većinom odvija u okviru NATO-a kroz sudjelovanje na obuci, izobrazbi i vježbama te kroz sudjelovanje u NATO zapovjednim strukturama na području Republike Turske poput NATO Zapovjedništva kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru.

Također dvije zemlje u okviru NATO-a zajednički sudjeluju u NATO operaciji KFOR na Kosovu, NATO misiji Irak te operaciji Sea Guardian.

“Hrvatska i Turska su prijateljske i partnerske zemlje čija bilateralna suradnja neprestano jača i koje zajednički razumiju važnost globalne sigurnosti i stabilnosti”, rekao je ministar Banožić i poželio turskom veleposlaniku dobrodošlicu.

Osvrnuvši se na geopolitičku situaciju u Jugoistočnoj Europi ministar je istaknuo hrvatsko stajalište da je za postizanje stabilnosti, mira i prosperiteta u regiji ključna uloga euroatlantskih integracija. “U potpunosti podržavamo Bosnu i Hercegovinu na njezinom euroatlantskom putu uz ispunjenje svih obveze u tom smislu. Hrvatska će, isto tako, nastaviti podržavati europski put Sjeverne Makedonije i Albanije”, naglasio je ministar.

Veleposlanik Kiran istaknuo je kako vjeruje da će dvije države raditi na jačanju obrambene suradnje. Također, veleposlanik je i u ovoj prigodi zahvalio Hrvatskoj vojsci na pomoći pruženoj za vrijeme velikih požara u Turskoj.

“U kontekstu daljnjeg razvoja naših oružanih snaga, moram reći kako me raduje i suradnja s hrvatskom obrambenom industrijom, vjerujem kako suradnja naših država može ojačati u više područja i to me raduje”, rekao je Kiran.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o vojnotehničkoj suradnji pri čemu je ministar Banožić istaknuo kako vjeruje da je Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference) u Hrvatskoj, odlična prilika za unaprjeđenje suradnje i daljnju promociju obrambenih tvrtki te je pozvao predstavnike turskog Ministarstva obrane i oružanih snaga da posjete Hrvatsku u travnju ove godine.

Objava Sastanak ministra Banožića i veleposlanika Republike Turske Yavuza Selima Kirana pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52634112057_f246e934e1_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52634112037_261813ae25_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52635123758_568e18ba4f_o.jpg


Priopćenja