Kotromanović primio doministra za mornaricu SAD-a Raya Mabusa

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/doministar_11062012_v.jpg

Ministar obrane, Ante Kotromanović primio je danas, 11. lipnja 2012. u Ministarstvu obrane RH, doministra obrane za sektor mornarice SAD-a, Raya Mabusa.

 

Tijekom susreta potvrđeni su dobri bilateralni odnosi dviju država, a razgovaralo se o proteklom NATO summitu u Chicagu, konceptu "Smart Defence-a" i njegovoj primjeni, o pitanjima bilateralne i multilateralne suradnje na području pomorske sigurnosti, o novoj američkoj obrambenoj strategiji i dr.

Ministar Kotromanović izrazio je osobitu zahvalnost SAD-u na snažnoj potpori razvijanju hrvatskih sposobnosti te je istaknuo da suradnja na području sigurnosti i obrane, odnosno konkretno suradnja na području vojne izobrazbe, obuke i opremanja zauzima jedno od središnjih mjesta te ima veliki značaj za ukupne bilateralne odnose Hrvatske i SAD-a. Kao primjere dobre suradnje, ministar je istaknuo remont zapovjednog broda 6. flote Ratne mornarice SAD-a "USS Mount Whitney", u brodogradilištu "Viktor Lenac" u Rijeci te nedavno održanu vojnu vježbu "Immediate response".

Ministar Kotromanović osvrnuo se i na nedavno održani NATO Summit u Chicagu, te je uz čestitke američkoj strani na uspješnoj organizaciji summita, istaknuo kako je i ovaj summit potvrdio nezamjenjivu ulogu NATO saveza u održavanju sigurnosti. Ministar je naglasio kako je Summit u Chicagu jasno potvrdio predanost saveznika revitalizaciji Saveza kao i težnjama razvijanja sposobnosti potrebnih za odgovor na sigurnosne izazove 21. stoljeća. U tom smislu potvrđeni su novi modeli i koncepti za održavanje potrebnih sposobnosti u uvjetima financijske krize, a pri čemu Hrvatska kao mala država ima velika očekivanja od koncepta "Smart Defence". Ministar je naveo kako smo trenutno odabrali sudjelovati u šest projekata iz prve skupine projekata "Smart defence-a" te kako već sada aktivno radimo na nekima od njih, kao što je npr. zajednička hrvatsko češka obuka helikopterskih mentorskih timova.

Ministar Kotromanović posebno je naglasio zadovoljstvo sa jasnim konsenzusom saveznika oko pitanja proširenja Saveza, te naveo kako u potpunosti dijelimo izražene stavove SAD-a o sljedećem summitu kao prilici za nastavkom procesa proširenja Saveza.

Doministar Ray Mabus tom je prigodom istaknuo da SAD u svojoj novoj nacionalnoj obrambenoj strategiji stavljaju fokus na regiju Pacifika, gdje planiraju prebaciti 60% svojih pomorskih snaga. No bez obzira na novu politiku fokusiranja na taj dio svijeta SAD će i dalje u svojoj politici imati naglasak na europske partnere, odnosno europski partneri među kojima Hrvatska zauzima vrlo važno mjesto i dalje ostaju u fokusu američkog interesa.

Također, doministar Mabus je naglasio da je partnerstvo dviju vlada na području obrane vrlo snažno, te je istaknuo angažman RH u misiji ISAF u Afganistanu ali i u drugim mirovnim misijama i operacijama kao dokaz kompetentnosti Oružanih snaga i Vlade RH. Ocijenio je da doprinos i participacija OS RH u misiji ISAF u Afganistanu snažno doprinosi uspješnosti same misije.

O pitanju sljedećeg NATO summita i procesa proširenja Saveza, američki doministar Ray Mabus istaknuo je kako očekuje Hrvatsku asistenciju odnosno pomoć zemljama u regiji kojima su cilj euroatlantske integracije.

    Kotromanović primio doministra za mornaricu SAD-a Raya Mabusa

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-primio-doministra-za-mornaricu-sad-a-raya-mabusa/doministar_11062012_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-primio-doministra-za-mornaricu-sad-a-raya-mabusa/doministar_11062012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-primio-doministra-za-mornaricu-sad-a-raya-mabusa/doministar_11062012_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-primio-doministra-za-mornaricu-sad-a-raya-mabusa/doministar_11062012_4.jpg


Priopćenja