Ravnateljica Dunja Bujan Šujster na sastanku ravnatelja za obrambenu politiku A-5

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-26dunja-sustan-bujan-1024x684.jpg

Republika Hrvatska nikada neće priznati aneksiju okupiranih ukrajinskih regija te će nastaviti pružati humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini, rekla je ravnateljica Bujan Šujster

Ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster sudjelovala je u srijedu 26. listopada 2022., na drugom ovogodišnjem sastanku ravnatelja za obrambenu politiku Američko-jadranske povelje ((The U.S. Adriatic Charter – A-5) pod predsjedanjem Crne Gore koji je održan u Kolašinu u Crnoj Gori.

Pored hrvatskih predstavnika, sastanku su prisustvovali ravnatelji za obrambenu politiku i visoki predstavnici ministarstva obrane država članica Povelje (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država) kao i predstavnici država promatrača (Kosova, Slovenije i Srbije).

Podsjećamo, Crna Gora je u siječnju 2022. preuzela predsjedanje Američko-jadranskom poveljom nakon Republike Hrvatske.

Kao i u godini hrvatskog predsjedanja, i ove godine zajedničke obučne i vježbovne aktivnosti vojnih snaga zemalja Američko-jadranske povelje prate sastanci na najvišoj političkoj razini suradnje te je u ožujku 2022. održan prvi zajednički sastanak ravnatelja za obrambenu politiku i političkih ravnatelja Američko-jadranske povelje.
Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja za obrambenu politiku ministarstva obrane Crne Gore, general-bojnika Rajka Pešića, u okviru prve radne sjednice, vođena je rasprava o globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji, s posebnim naglaskom na rat u Ukrajini i njegove implikacije na sigurnost i stabilnost područja zapadnog Balkana.

Uz oštru osudu ruske agresije u Ukrajini koja predstavlja i ozbiljnu prijetnju europskoj sigurnosti, ravnateljica Bujan Šujster ukazala je na važnost solidarnosti i kontinuirane humanitarne i vojne potpore Ukrajini, kao i potpore u kasnijoj fazi poslijeratne rekonstrukcije i oporavka zemlje.

U tom smislu, ravnateljica Bujan Šujster naglasila je kako Republika Hrvatska nikada neće priznati aneksiju okupiranih ukrajinskih regija te će nastaviti pružati humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini.

Također, Hrvatska je otvorila vrata ukrajinskim izbjeglicama kojih trenutno u Hrvatskoj boravi oko 22.000.

U kontekstu sigurnosne situacije na zapadnom Balkanu, ravnateljica Bujan Šujster je ocijenila kako su odjeci ruske invazije na Ukrajinu vidljivi i na području zapadnog Balkana te da Rusija vješto koristi postojeće etničke i političke podjele kako bi osujetila progresiju procesa europskih i euroatlantskih integracija.

“Zbog toga je nastavak i revitalizacija procesa integracija od presudne važnosti za napredak i prosperitet regije”, zaključila je ravnateljica Bujan Šujster.

U nastavku sastanka, ravnatelji za obrambenu politiku razmijenili su mišljenja i prijedloge za daljnje unaprjeđenje suradnje država članica Povelje te naglasili važnost NATO politike otvorenih vrata kao pokretača reformskih procesa kao i suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama i transatlantske veze u kreiranju odgovora na kompleksne sigurnosne ugroze današnjice, posebice hibridne i kibernetičke prijetnje.

U tom smislu, Američko-jadranska povelja ocijenjena je uspješnim mehanizmom izgradnje regionalne sigurnosti i otpornosti te je postignut konsenzus kako je u budućnosti potrebno staviti jasan naglasak na razvoj projekata koji će se nalaziti u funkciji razvoja sposobnosti i kapaciteta odgovora na sigurnosne ugroze koji će biti od koristi ne samo za područje zapadnog Balkana, već i NATO Savez u cjelini.

Američko-jadranska povelja je utemeljena 2003. kao partnerska regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa čiji je temeljni cilj jačanje multilateralnih odnosa država jugoistočne Europe, s ciljem pune integracije u NATO i EU.

Objava Ravnateljica Dunja Bujan Šujster na sastanku ravnatelja za obrambenu politiku A-5 pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja