Vlada RH o Memorandumu o suradnji s Poljskom na području vojnih geoprostornih podataka

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-19-vlada-rh-2-1024x681.jpg
Vlada RH o Memorandumu o suradnji s Poljskom na području vojnih geoprostornih podataka | Foto: MORH/ F. Klen

Potpisivanjem ovog dokumenta jača se suradnja u provedbi geoprostorne politike NATO-a, rekao je ministar Banožić

Vlada Republike Hrvatske donijela je na 159. sjednici održanoj u srijedu 19. listopada 2022. godine zaključak u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministra nacionalne obrane Republike Poljske o suradnji na području vojnih geoprostornih podataka. Riječ je o Memorandumu koji je potpisan 13. rujna 2022. u Zagrebu, a koji je dostavljen Vladi RH na upoznavanje u skladu sa Zakonom o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Ministar obrane Mario Banožić pojasnio je kako se potpisivanjem ovog dokumenta jača suradnja u području međunarodne suradnje u provedbi geoprostorne politike NATO-a istaknuvši činjenicu da je Republika Poljska strateški partner i saveznik Republici Hrvatskoj te da je potpisivanje ovog dokumenta značajan doprinos daljnjem jačanju bilateralne suradnje u području obrane između dviju država.

“Sklapanjem ovoga Memoranduma pojednostavnit će se postupak izrade i održavanja geoprostornih podataka, ubrzat će se razmjena te unaprijediti raspodjela u istraživačkim i razvojnim projektima”, rekao je ministar istaknuvši da Memorandum obuhvaća razmjenu topografskih karata, digitalnih geoprostornih i geofizičkih podataka, tehničkih dokumenata i informacija o tehnološkom razvoju.

Svrha Memoranduma o suglasnosti je utvrditi postupke koje će strane primijeniti u izradi i razmjeni geoprostornih podataka, proizvoda i usluga za potrebe državnih tijela i oružanih snaga tijekom sudjelovanja u operacijama, misijama potpore miru, obuci i vježbama. Memorandum o suglasnosti stupio je na snagu danom potpisa i ostaje na snazi na neodređeno vrijeme te se može izmijeniti u bilo koje vrijeme uzajamnim pristankom sudionika.

Objava Vlada RH o Memorandumu o suradnji s Poljskom na području vojnih geoprostornih podataka pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja