Kotromanović uručio odlikovanje admiralu Stavridisu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kotromanovic_stavridis_10052013_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović uručio je danas, 10. svibnja, u Bruxellesu odlikovanje Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom vrhovnom zapovjedniku Savezničkih snaga za Europu admiralu Jamesu G. Stavridisu, kao izraz zahvalnosti i priznanja za izniman doprinos međunarodnom ugledu Republike Hrvatske te razvoj suradnje Republike Hrvatske sa saveznicima i partnerima.


Na prigodnoj svečanosti u SHAPE-u (Vrhovno zapovjedništvo Savezničkih snaga za Europu) ministar Kotromanović zahvalio je admiralu Stavridisu na njegovom nemjerljivom doprinosu Savezu u odgovoru na izazove koje je uspješno riješio.
Za Republiku Hrvatsku je, istaknuo je Kotromanović, posebno važno što je admiral Stavridis tijekom svog mandata pružao aktivnu i nesebičnu podršku malim članicama unutar Saveza kojima pripada i Hrvatska.
„Vaš osobni primjer i angažman bili su nam inspiracija u zahtjevnim procesima dovršetka potpune integracije u NATO, kao i ostvarivanja naše ambicije da djelujemo i da budemo prepoznati kao mala, agilna i proaktivna članica Saveza koja je spremna preuzeti svoj dio tereta u naporima u izgradnji zajedničke sigurnosti“, rekao je ministar Kotromanović.

Zahvaljujući na uručenom odlikovanju admiral Stavridis je istaknuo izniman doprinos Hrvatske u savezničkim operacijama u Afganistanu, na Kosovu i drugdje, napomenuvši kako se NATO i Republika Hrvatska zahvaljujući izgrađenom povjerenju, dokazanom u zajedničkim operacijama, mogu uvijek osloniti jedni na druge.

U nastavku susreta ministar Kotromanović i admiral Stavridis s izaslanstvima zadržali su se u neformalnom službenom razgovoru na kojem su razmijenili mišljenja o aktualnim pitanjima.

James George Stavridis američki je admiral koji završava obnašanje dužnosti zapovjednika Američkih snaga u Europi (USEUCOM) i vrhovnog savezničkog zapovjednika za Europu (SACEUR). Bio je prvi mornarički časnik na ovim položajima. Prethodno je obnašao dužnost zapovjednika Južnog zapovjedništva SAD-a, od  listopada 2006, do 25. lipnja 2009. godine.

Admiral Stavridis najavio je 6. svibnja 2013. godine da će od 1. srpnja 2013. preuzeti dužnost dekana na Fletcher School of Law and Diplomacy na sveučilištu Tufts u SAD-u.



Priopćenja