Posjet francuske fregate "Jean de Vienne" HRM-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/Jean_de_Vienne_08032013_1_v.jpg

U posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu od 8. do 12. ožujka 2013. godine boravi brod Francuske nacionalne mornarice, protupodmornička fregata "Jean de Vienne".

U sklopu posjeta zapovjednik HRM komodor Robert Hranj susrest će se sa veleposlanicom Republike Francuske u Hrvatskoj Michele Bocoz. Na brodu će veleposlanica i zapovjednik francuske fregate kapetan bojnog broda  Pierre-Yves Grante upriličiti primanje za najviše vojne dužnosnike i predstavnike političkog, gospodarskog i kulturnog života.  

Tijekom boravka francuske fregate u pomorskoj bazi Lora, planirano je zajedničko uvježbavanje protuminskih ronitelja Flotile HRM-a i Francuske nacionalne mornarice. Riječ je o nastavku dugogodišnje uspješne suradnje dviju mornarica na području ronilačkih i protuminskih operacija. Zajedničke aktivnosti, vježbe kroz ukrcaj časnika i ronitelja na brodove Francuske RM rezultirali su dragocjenom razmjenom iskustava.

"Jean de Vienne" je protupodmornička fregata čije zadaće obuhvaćaju protupodmorničku borbu na otvorenom moru, operacije traganja i spašavanja, te nadzor poštivanja međunarodnog prava na moru.

Fregata "Jean de Vienne" porinuta je 1979. godine. Dužine je 138,61 metar, širine 14,02 metra i gaza 6,10 metara. Posada broji ukupno 225 osoba: 21 časnika, 113 dočasnika i 91 člana posade. Zapovjednik broda je kapetan bojnog broda Pierre-Yves Grente.

Prilikom jedne od svojih misija, u blizini somalijske obale, u siječnju 2009. godine, fregata "Jean de Vienne" sudjelovala je u spašavanju hrvatskog trgovačkog broda "Donat", Zadarske tankerske plovidbe.

    Posjet francuske fregate Jean de Vienne HRM-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-francuske-fregate-jean-de-vienne-hrm-u/Jean_de_Vienne_08032013_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/posjet-francuske-fregate-jean-de-vienne-hrm-u/Jean_de_Vienne_08032013_1.jpg


Priopćenja