Ministar Kotromanović primio visoko vojno izaslanstvo Republike Irak

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/iran_04062012_v.jpg

Ministar obrane RH, Ante Kotromanović primio je danas 4. lipnja 2012. u Ministarstvu obrane RH, visoko vojno izaslanstvo Republike Irak predvođeno generalom zbora Talib-om Shaghati-em, direktorom Antiterorističke agencije Kamil-om Jasim-om Al-Saadi-em i tajnikom Antiterorističke agencije Yousif-om Hasim-om Najatee-om.


Tijekom susreta, ministar Kotromanović istaknuo je da Hrvatska podupire aktivnosti međunarodne zajednice u uspostavi mira, stabilnosti i demokracije u Iraku te je naglasio hrvatsku predanost dugoročnom partnerstvu s Irakom kao i želju za nastavkom suradnje s iračkom Vladom na svim područjima od obostranog interesa.

Također, ministar Kotromanović istaknuo je da se osim tradicionalnih gospodarskih grana u kojima dvije zemlje surađuju već nekoliko desetljeća, suradnja u budućnosti može razviti i na području vojne industrije, te je dodao da Republika Hrvatska i Ministarstvo obrane cijene zanimanje iračke strane za proizvode hrvatske vojne industrije.

Izrazio je nadu da za Republiku Irak dolazi razdoblje dugotrajnog mira i da će dvije zemlje u budućnosti snažnije surađivati, a obraćajući se generalu zbora Shaghati-u, ministar je dodao kako se nada da će njih dvojica pomoći produbljivanju gospodarske suradnje.

General zbora Talib Shaghati tom se prigodom osvrnuo na situaciju u svojoj zemlji te istaknuo borbu protiv terorizma kao trenutno najveći izazov Iraka. Naglasio je kako u toj borbi imaju veliko iskustvo, te da su dosada odradili više od 1000 antiterorističkih operacija.

General Shaghati naveo je podatak da je nakon svrgavanja režima Sadama Huseina, zemlji na raspolaganju ostalo 4000 tenkova, 4500 topova, 700 borbenih aviona i isto toliko helikoptera. Također, nakon pada Sadamova režima na iračkim cestama ostalo je oko 12 milijuna pušaka, što je bitno utjecalo na stvaranje paravojnih i terorističkih grupa.

General Shaghati iskazao je interes za suradnju dvaju država na području vojne obuke, te je također pozvao Republiku Hrvatsku i hrvatske proizvođače vojne opreme da sudjeluju u modernizaciji Iračke vojske.

Završno je predloženo da se prilikom sljedećeg susreta potpiše protokol o suradnji na području obrane i sigurnosti dviju zemalja.

U sklopu dosadašnje vojne suradnje RH i Republike Irak, između ostalog, šest je pripadnika iračkih snaga sigurnosti sudjelovalo 2009. godine na tečaju za obuku vodiča i službenih pasa za detekciju eksploziva u Obučnom centru "Satnik Krešimir Ivošević" u Dugom Selu. Također, sukladno Odluci Vlade RH, 2009. godine darovano je šest službenih pasa za detekciju eksploziva. Ukupna vrijednost dresiranih pasa, opreme i transporta iznosi oko 765.000 kuna. Isto tako, u okviru razvojne pomoći RH, ostvaruje se suradnja na raznim područjima: pomoć iračkoj djeci, obuka iračkih medicinskih stručnjaka, školovanje iračkih diplomata i dr.



    Ministar Kotromanović primio visoko vojno izaslanstvo Republike Irak

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovi-primio-visoko-vojno-izaslanstvo-republike-irak/iran_04062012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovi-primio-visoko-vojno-izaslanstvo-republike-irak/iran_04062012_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovi-primio-visoko-vojno-izaslanstvo-republike-irak/iran_04062012_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovi-primio-visoko-vojno-izaslanstvo-republike-irak/iran_04062012_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovi-primio-visoko-vojno-izaslanstvo-republike-irak/iran_04062012_6.jpg


Priopćenja