Održan Športski dan pripadnika Hrvatske vojske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/sportski_dan_hrvatskavojska_dansporta_11062019_20-1024x683.jpg

U vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi–Croatia održan je Športski dan pripadnika Hrvatske vojske kojim se želi podsjetiti na važnost bavljenja športom u HV-u

Objava Održan Športski dan pripadnika Hrvatske vojske pojavila se prvi puta na MORH.

U vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu u utorak, 11. lipnja 2019. održan je Športski dan pripadnika Hrvatske vojske, kojim se želi podsjetiti na važnost bavljenja športom i fizičkom aktivnošću u Hrvatskoj vojsci.

U športskim aktivnostima su uz pripadnike i zapovjednike Hrvatske vojske sudjelovali  potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ te vrhunski športaši, ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske veslač Martin Sinković, hrvači Antonio Kamenjašević, Dominik Etlinger, Ivan Lizatović i Ivan Huklek, boksač Marko Milun i skijaš Istok Rodeš.

Tom prigodom, u vojarni Prve gardijske brigade Tigrovi – Croatia svečano je imenovana športska dvorana „Hrvatski pobjednici“, a spomen ploču otkrio je vrhunski športaš veslač Martin Sinković, nakon čega su visoki uzvanici obišli športsku dvoranu.

Športska dvorana “Hrvatski pobjednici”

Dvorana „Hrvatski pobjednici“ preuređena je tijekom 2018. godine koju je ministar obrane Damir Krstičević proglasio Godinom spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika. Tijekom 2019. zidovi dvorane ukrašeni su dvama muralima autora Krune Tuđena i Siniše Bovcona.

Na Prvom muralu crvene boje pod nazivom „Generacije junaka“, nalaze se oslikani hrvatski junaci poginuli u Domovinskom ratu: Josip Jović, Blago Zadro, Andrija Matijaš Pauk, Rudolf Perešin, Damir Tomljanović Gavran, Predrag Matanović i Andrija Andabak. Na muralu pored oslikanih junaka Domovinskog rata, oslikan je i Vukovarski vodotoranj i Kninska tvrđava, a ispod silueta nalazi se lik Nikole Šubića Zrinskog u bitci kod Sigeta slikara Johanna Petera Kraffta.

Športska dvorana „Hrvatski pobjednici“
Športska dvorana “Hrvatski pobjednici”

Drugi mural pod nazivom „Generacije pobjednika“ izrađen je u plavoj boji, a na njemu se nalaze oslikani vrhunski hrvatski sportaši: Mirko Filipović, Dražen Petrović, Ivano Balić, Janica Kostelić, Blanka Vlašić i Luka Modrić. Na muralu ispod hrvatskih reprezentativaca nalaze se siluete nogometne reprezentacije iz 1998. (svjetska bronca), rukometaša iz 1996. (olimpijsko zlato) i vaterpolista iz 2012. (Olimpijsko zlato).

 

Športska dvorana "Hrvatski pobjednici"
Športska dvorana “Hrvatski pobjednici”

Športom u Hrvatskoj vojsci jačamo zajedništvo, fizičku i mentalnu snagu

Tom prigodom, ministar Krstičević naglasio je kako su šport i Hrvatska vojska neraskidivo povezani te da bez dobre psihofizičke spreme nema dobroga vojnika: „Slika vojnika je slika športaša fizički i mentalno spremnog. Bez športa nema jakog vojnika“, poručio je ministar istaknuvši kako je dokaz te neraskidive suradnje upravo otvorenje športske teretane na kojima su oslikani murali pobjednika Domovinskog rata: „To su pobjednici, naši uzori, junaci vrijednosti koji su zaslužni za današnji mir i slobodu Hrvatske i koje nikad ne smijemo zaboraviti“, poručio je ministar Krstičević zahvalivši vrhunskim športašima za doprinos promociji Hrvatske vojske, ali i cijele Hrvatske.

Ministar je također podsjetio kako je prošla godina bila godina koju ćemo s ponosom pamtiti i po rezultatima Hrvatske nogometne reprezentacije koja večeras igra prijateljsku utakmicu protiv Tunisa i koja će posjetiti vojarnu 7. gardijske brigade Puma u Varaždinu na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem.

Martin Sinković: Ponosni smo što možemo sudjelovati u športskim aktivnostima HV-a

U ime svih vrhunskih športaša na podršci se zahvalio Martin Sinković naglasivši kako mu je iznimna čast što je imao priliku otkriti ploču športske teretane. „Ponosni smo što možemo sudjelovati u športskim aktivnostima Hrvatske vojske koja nam daje sigurnost kako bismo se mogli neometano baviti svojim športovima“, poruka je Martina Sinkovića koji je najavio kako će on i njegov brat Valent održati zajednički trening s pripadnicima HV-a kako bi osnažili i unaprijedili zajedničku suradnju.

Martin Sinković: Ponosni smo što možemo sudjelovati u športskim aktivnostima HV-a
Martin Sinković: Ponosni smo što možemo sudjelovati u športskim aktivnostima HV-a

Otvorenje nove atletske staze i zajedničko trčanje

Nakon svečanosti imenovanja teretane, otvorena je nova atletska (tartan) staza i organizirano zajedničko trčanje djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Hrvatske vojske, vrhunskih športaša i kadeta te demonstracija uporabe sredstava prisile i samoobrane pripadnika Antiterorističke postrojbe Vojne policije i prigodna nogometna utakmica između Zapovjedništva za potporu i Pukovnije Vojne policije.

[See image gallery at www.morh.hr]

Objava Održan Športski dan pripadnika Hrvatske vojske pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica