Održana komemoracija za preminulog umirovljenog viceadmirala Zdravka Karduma

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/09/2023-09-06-komemoracija-kardum-1024x683.jpg
Održana komemoracija za preminulog umirovljenog viceadmirala Zdravka Karduma | Foto: HRM/ M. Siriščević

Admiral Kardum je bio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže te obnašao niz dužnosti i dao nemjerljiv doprinos razvoju Hrvatske ratne mornarice i Oružanih snaga RH

Komemoracija za preminulog umirovljenog viceadmirala Zdravka Karduma, bivšeg zapovjednika Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže RH održana je u srijedu 6. rujna 2023. u splitskoj vojarni “Admiral Sveto Letica-Barba”.

Uz članove obitelji, komemoraciji su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, suborci i nekadašnji suradnici admirala Karduma.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj uputivši izraze sućuti obitelji i prijateljima ovom prilikom je istaknuo kako se admiral Kardum uvijek isticao kao osoba koja je svoj autoritet i respekt temeljila na snazi svojih argumenata, uvjerenja i ogromnog mornaričkog znanja.

“Bio je uvijek glas mudrosti i vojnog znanja. Dao je pečat oblikovanju Hrvatske ratne mornarice, kao efikasne vojne organizacije, ali i domovine Hrvatske kao pomorske države. Ustrajno je zagovarao da nam je more najvažniji prirodni resurs koji moramo čuvati i braniti, te promovirao percepciju Hrvatske kao pomorske zemlje”, rekao je admiral Hranj.

Uz izraze sućuti, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli se osvrnuo na život i djelo admirala Karduma istaknuvši kako već u ranoj mladosti odlučio za vojnički poziv kojeg je istinski živio do kraja života, iako je formalno umirovljen 2011. godine. “Od samog početka svojeg profesionalnog razvoja do posljednje dužnosti, zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske, koju je obnašao nakon dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, njegov put bio je služenje domovini, koju je uz svoju obitelj stavljao na prvo mjesto, kako u ratu, tako i u miru”, rekao je.

Podsjetio je na izniman doprinos admirala Karduma u Domovinskom ratu, u obrani, izgradnji i razvoju domovine, Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice, a posebno u osnutku i ustrojavanju Obalne straže. “Njegovo kritičko pero uvijek je bilo usmjereno prema boljitku Hrvatske ratne mornarice i obrambenog sustava u cjelini. Podastirući svoje prijedloge i rješenja, stajao je iza svojih stavova ne dvojeći staviti svoj potpis na oštre kritičke osvrte o razvoju grane, što zavrjeđuje posebno poštovanje. Hvala mu za sve”, poručio je kontraadmiral Raffanelli.

Viceadmiral Zdravko Kardum rodio se 25. veljače 1953. godine u mjestu Nunić, općina Kistanje. Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, nakon čega Srednju Mornaričko-podoficirsku školu u Splitu. Po završenoj specijalizaciji za protubrodske rakete, 1974. godine, upućuje se na Mornaričku vojnu akademiju koju završava četiri godine poslije, također u Splitu. Jugoslavensku ratnu mornaricu napušta da bi se u rujnu 1991. dragovoljno priključio Hrvatskoj vojsci u obrani slobode, suvereniteta i integriteta domovine.

Za zapovjednika obrane grada Splita imenovan je 21. rujna 1991., te sudjeluje u organizaciji obrane grada.

Admiral Kardum je bio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i Obalne straže te obnašao niz dužnosti i dao nemjerljiv doprinos razvoju Hrvatske ratne mornarice i Oružanih snaga RH.

U Zagrebu 2000. godine završava Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Višestruko je pohvaljivan i nagrađivan od vrhovnog zapovjednika OSRH, ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Za nemjerljiv doprinos izgradnji i razvoju OSRH odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Redom hrvatskog trolista, Spomenicom domovinske zahvalnosti te Redom bana Jelačića.

Posljednji ispraćaj viceadmirala Zdravka Karduma biti će na gradskom groblju Zadar, u četvrtak 7. rujna 2023, s početkom u 14 sati.

Objava Održana komemoracija za preminulog umirovljenog viceadmirala Zdravka Karduma pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53167737592_6b8597f1e2_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53167737562_9e29cbc9e4_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53168760340_3d3d1b3cba_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53168760330_b151453213_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53168760335_a0cfb1bf0b_o.jpg


Priopćenja