Ministar Anušić: Veće plaće vojnicima, a vojska u Belom Manastiru do kraja 2026.

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-15-sabor-1a-1024x683.jpg
Ministar Anušić: Veće plaće vojnicima, a vojska u Belom Manastiru do kraja 2026.| Foto: MORH/ J. Kopi

Svi daljnji koraci bit će usmjereni na stvaranje što boljeg životnog standarda, plaće i svih drugih uvjeta života pripadnika Hrvatske vojske

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić u ponedjeljak 15. siječnja 2024. godine na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru odgovorio je na pitanje saborskog zastupnika Stipana Šašlina koje se odnosi na poboljšanje materijalnih prava hrvatskih vojnika i popularizacije Oružanih snaga te povratka vojske u Beli Manastir.

U svom izlaganju ministar Anušić je istaknuo kako je osnovni cilj njegovog mandata poboljšanje materijalnog statusa hrvatskog vojnika.

“Vojnik je apsolutno u središtu mog djelovanja. Otkad sam preuzeo dužnost ministra obrane i potpredsjednika Vlade podigli smo dob za umirovljenje vojnika i mornara sa 45 na 50 godina. Time se vojnicima i mornarima omogućava ostanak u službi do pedesete godine, odnosno, odlaskom iz vojnog sustava mogu ostvariti pravo na mirovinu. Onima s najnižim koeficijentima u sustavu MORH-a i Oružanih snaga podigli smo plaće za dodatnih deset posto. Riječ je o 1240 ljudi – državnih službenika i namještenika. Za 25 do 30 posto podigli smo iznos dnevnica u operacijama potpore miru, operacijama odgovora na krize, humanitarnim operacijama i drugim aktivnostima u inozemstvu. Istovremeno, s novim Zakonom o plaćama ići će i Uredba Vlade o koeficijentima djelatnih vojnih osoba. Riječ je o 40 postotnom povećanju plaća vojnicima, za što će na godišnjoj razini biti potrebno dodatnih 100 milijuna eura”, rekao je ministar Anušić.

Nadalje, ministar je istaknuo kako će svi njegovi daljnji koraci biti usmjereni na stvaranje što boljeg životnog standarda, od plaće i svih drugih uvjeta života pripadnicima Hrvatske vojske.

“Želja mi je da Ministarstvo obrane i Oružane snage mladim ljudima budu poželjan poslodavac koji će im omogućiti kvalitetan standard života jer biti vojnik je životni poziv i jedan od najodgovornijih poslova”, poručio je ministar obrane.

Odgovarajući na pitanje o povratku vojske u Beli Manastir, ministar Anušić je naglasio kako je riječ o važnom projektu čija realizacija je započeta, a završetak se planira do kraja 2026. godine.

“Riječ je o 650 do 850 vojnika na razini jedne mehaniziranje bojne koji će se vratiti u vojarnu u Baranji. To je vrlo bitno iz nekoliko razloga. Prvo, sigurnosni razlozi i blizina granice s kojom imamo dosta problema kada govorimo i o emigrantima i sigurnosnim ugrozama koje su u ovoj današnjoj geopolitičkoj situaciji jasno definirane. Drugo je demografija, jer je Baranja jedno od područja koje je demografski stradalo u proteklih dvadesetak godina i definitivno će hrvatski vojnici koji će tamo živjeti i raditi koristiti i u demografskom smislu i Belom Manastiru i Baranji i Osječko-baranjskoj županiji, a i cijelom istoku Hrvatske. Naravno, tu je i gospodarski aspekt. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 28 milijuna eura, a projekat će do kraja 2026. biti u potpunosti završen”, rekao je ministar Anušić.

Ministar Anušić: Veće plaće vojnicima, a vojska u Belom Manastiru do kraja 2026.| Foto: MORH/ J. Kopi

Objava Ministar Anušić: Veće plaće vojnicima, a vojska u Belom Manastiru do kraja 2026. pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja