Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na AIRVG2024 – Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/airvg2024-16x9-1-1024x459.jpg

U letačkom dijelu programa planiran je zajednički formacijski prelet borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21 i Rafale

Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstava sudjelovat će na zrakoplovnoj priredbi AIRVG2024 – Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici koja će se održati u subotu 11. svibnja 2024. od 12:00 do 18:00 sati na prostoru tzv. starog terminala Međunarodne zračne luke dr. Franjo Tuđman.

Riječ je o priredbi koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u organizaciji Grada Velika Gorica te uz suorganizaciju Međunarodne zračne luke Zagreb i potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a u cilju promocije zrakoplovstva i zrakoplovnih zanimanja u Hrvatskoj i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

U sklopu programa AIRVG-a avioni i helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovat će u izložbenom dijelu programa (static display) tijekom cijelog dana te u letačkom dijelu programa (flying display).

Izloženi će biti: avioni C3R-EC/DC Rafale, MiG 21 UMD – „kockica“, MiG 21 R – oznake „26 112- Rudijev mig”, MiG 21 bis D, Pilatus PC -9M, Zlin 242L, helikopteri OH-58D „Kiowa Warrior“, UH-60M„Black Hawk“, Bell 206B Jet Renger, Mi 171Sh, AS532 Cougar – zrakoplovstva Republike Slovenije te besposadni zrakoplovni sustav ORBITER 3.

U letačkom dijelu programa nastupit će akrobatska grupa „Krila Oluje“ sa službenim letačkim programa za sezonu 2024., avion Zlin 242L i helikopter Bell 206B Jet Ranger sa demonstracijskim letom, prikazat će se sposobnosti združenog djelovanja helikoptera UH-60M/Mi-171Sh i OH-58D pri spašavanju pilota iz neprijateljskog okruženja „Pilot RESCUE“, a avioni MiG 21 i Rafale održat će formacijski let i pojedinačni prelet.

Napominjemo da je program podložan promjenama.

Tijekom cijelog dana na Info pultu Ministarstva obrane zainteresirani posjetitelji moći će u izravnoj komunikaciji s kadetima-pilotima, vojnim pilotima, zrakoplovnim inženjerima, zrakoplovnim tehničarima i časnicima za navođenje zrakoplova te djelatnicima Središnjice za upravljanje osobljem dobiti više informirati o pristupanju u Hrvatsku vojsku, o vojnim studijima i stipendiranju srednjoškolaca, a najmlađi posjetitelji imat će priliku kroz VR (virtual reality) naočale osobno iskusiti letenje u avionima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Također, organizirana je i panel rasprava “Kako postati vojni pilot?“ u kojoj će vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kadeti studija aeronautika podijeliti svoja iskustva o odluci i motivima da postanu vojni piloti, o postupku prijave i procesu upisa, liječničkom pregledu, školovanju, letačkoj obuci kao i letačkoj karijeri te profesionalnom napredovanju u vojnoj službi.

PRELIMINARNI PROGRAM

12:00 -18:00 Otvoreno za posjetitelje
13:00 – 13:45 Panel rasprava: „Kako postati vojni pilot?“
14:00 – 15:00 Izjave za medije pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
15:00 – 18:00 Letački program (flying display)

MEDIJSKO PRAĆENJE

Za predstavnike medija osiguran je ulazak na prostor održavanja AIRVG-a uz identifikacijski dokument svoje medijske kuće bez prethodne najave/akreditiranja.

Za sve ostale informacije na samom događaju, organizator događaja, Grad Velika Gorica, osigurao je na terminalu press/spotters Info pult.

Informacije o dolasku na AirVG, parkingu, autobusnim linijama i slično dostupne su na poveznici organizatora: https://airvg.info/2024/05/04/dolazak-na-airvg2024-i-parkiranje/

Podsjećamo također, da je u skladu s odlukom organizatora događaja (Grad Velika Gorica), za ulazak posjetitelja na AIRVG2024 potrebna ulaznica ili akreditacija.

Objava Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na AIRVG2024 – Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici pojavila se prvi puta na MORH.Najave