Canadair HRZ-a treći put odlazi pomoći Helenskoj Republici u gašenju požara

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/09/dsc_0024-1024x683.jpg
Canadair HRZ-a treći put odlazi pomoći Helenskoj Republici u gašenju požara | Foto: HRZ/ D. Vujević

Prvi puta bio je angažiran u srpnju, a drugi puta u kolovozu kada je angažiran na zamolbu predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade upućen je u nedjelju 3. rujna 2023. godine Helenskoj Republici radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, a temeljem Naredbe ministra obrane.

U Helenskoj Republici i dalje bukte veliki šumski požari, a situaciju dodatno otežavaju neprohodni planinski teren i gusto pošumljena područja, kao i snažan vjetar koji potiče izbijanje novih.

Ovo je treći puta kako je Canadair CL-415 angažiran u gašenju požara u Helenskoj Republici. Prvi puta bio je angažiran u srpnju, a drugi puta u kolovozu kada je angažiran na zamolbu predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa tijekom posjeta predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Grčkoj.

Protupožarni avion Canadair CL-415 bit će angažiran u Helenskoj Republici u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Republika Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada 2023. stavlja na raspolaganje zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici 22. ožujka 2023. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2023. godini.

Canadair HRZ-a treći put odlazi pomoći Helenskoj Republici u gašenju požara | Foto: HRZ/ D. Vujević

Objava Canadair HRZ-a treći put odlazi pomoći Helenskoj Republici u gašenju požara pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja