Canadair CL-415 gasi požar u Splitsko-Dalmatinskoj županiji

Tijekom današnjeg dana angažirano je pet zrakoplova u gašenju požara i protupožarnom izviđanju u RH, te jedan avion na požarištu u BiH

Jedan avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažiran je u ponedjeljak, 16. kolovoza 2021. u poslijepodnevnim satima na gašenju požara na požarištu Vinjani donji i Žrnovnica u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Podsjećamo, tijekom današnjeg dana u akcijama gašenja požara u Hrvatskoj bilo je angažirano ukupno pet zrakoplova u akcijama gašenja požara i protupožarnom izviđanju, te jedan avion Canadair CL-415na požarištu u Bosni i Hercegovini, koji još uvijek gasi požar u Širokom Brijegu.

Tako su u gašenju požara kod Poljica u Zadarskoj županiji bila angažirana dva aviona Airtractora AT-802, te jedan helikopter Mi-8MTV na požarištu u Biteliću kod Sinja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također, jedan Airtractora AT-802 bio je angažiran u protupožarnom izviđanju ruti Zadar – Dubrovnik – Zadar.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 16. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 72 požara te su izvršile 51 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Kopnene snage PP NOS-a OS RH su bile angažirane 2. i 3. kolovoza 2021. sa po 26 vojnika na gašenju požarišta Seget Gornji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tim bezposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je 11 puta i ostvario je 11 letova sa besposadnim zrakoplovnim sustavom „ORBITER 3“ u trajanju 28:45:00 sati u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Objava Canadair CL-415 gasi požar u Splitsko-Dalmatinskoj županiji pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti