Sastanak ministra Banožića s veleposlanikom Ukrajine u MORH-u

Ministar obrane RH Mario Banožić primio je u nastupni posjet veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilja Kiriliča.

Ministar obrane RH Mario Banožić primio je u četvrtak, 17. lipnja 2021. u Ministarstvu obrane u nastupni posjet veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Vasilja Kiriliča.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji dviju zemalja, koja je ocijenjena vrlo dobrom, te o dosadašnjim zajedničkim projektima u okviru vojno-tehničke suradnje i mogućnostima unaprjeđenja odnosa u tom području. Pritom je istaknuto da Hrvatska u cijelosti podupire Ukrajinu u naporima koje ulaže u provođenje reformi u sektoru sigurnosti i obrane.

Istaknut je kontinuitet suradnje u okviru hrvatsko-ukrajinskog Povjerenstva za vojno-tehničku suradnju, čiji je cilj jačanje vojno-tehničke suradnje između Hrvatske i Ukrajine iznalaženjem područja od zajedničkog interesa, te osiguranje prostora za izravne kontakte i međusobnu suradnju proizvođača naoružanja i vojne opreme dviju zemalja.

U tom kontekstu ministar Banožić izrazio je uvjerenje u intenziviranje suradnje obrambenih industrija spomenuvši i ovogodišnje održavanje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe – ASDA u Splitu. “Uvjeren sam da će Ukrajina prepoznati kvalitetu proizvoda hrvatske obrambene industrije i otvoriti taj oblik suradnje. Bilo bi nam iznimno drago ugostiti ukrajinsko izaslanstvo ove jeseni u Splitu, na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi”, rekao je ministar.

Također, riječi je bilo i o suradnji u okviru NATO-a, u kontekstu statusa NATO Partnera ojačanih sposobnosti (Enhanced Opportunities Partner – EOP), koji je Ukrajina dobila 2020. godine. Ministar Banožić čestitao je ukrajinskoj strani na statusu, istaknuvši da Hrvatska kao članica NATO-a i Europske unije, snažno podupire euroatlantski put Ukrajine, kao i sve reforme koje Ukrajina poduzima na tom putu. „Tim će se reformama postići unaprjeđenje sposobnosti Ukrajine, ali i ojačati suradnja sa Savezom. Ovom bih prilikom još jednom čestitao Ukrajini na statusu NATO Partnera unaprijeđenih mogućnosti, koji je stekla uz hrvatsku potporu“, istaknuo je ministar Banožić.

Veleposlanika Kirilič zahvalio je hrvatskoj strani na dosadašnjoj suradnji posebno istaknuvši prijenos hrvatskih iskustava u procesu mirne reintegracije, te suradnju Hrvatskih i Ukrajinskih ministarstava branitelja u području medicinske rehabilitacije ukrajinskih vojnika i čestitao na povijesnoj odluci o nabavi višenamjenskih borbenih aviona.

Objava Sastanak ministra Banožića s veleposlanikom Ukrajine u MORH-u pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti