U SMVO “Josip Briški” uspješno proveden međunarodni Tečaj za vojne promatrače UN

Središte za međunarodne vojne operacije "Josip Briški" je od 03. do 21. svibnja 2021. godine provelo 24. po redu Tečaj za vojne promatrače UN-a.

Tečaj je uspješno završilo petnaest polaznika od kojih dvanaest pripadnika MORH i OS RH, dvoje pripadnika vojske Republike Slovenije i jedan vojske Kraljevine Belgije.

Cilj tečaja bio je upoznati časnike sa Organizacijom Ujedinjenih naroda, ciljevima, načelima i vrijednostima za koje se zalaže, organizacijskom strukturom, načinima ostvarivanja ciljeva te dužnostima i zadaćama vojnih promatrača koji sudjeluju u provedbi operacija očuvanja mira te ih osposobiti za provedbu tih zadaća. Tečaj se provodio u tri dijela.

Prvi dio su obuhvatila predavanja na kojima su polaznici stjecali teoretska znanja, u drugom su im demonstrirane potrebne praktične vještine koje su oni potom uvježbavali, a treći dio je uključivao provedbu višednevne vježbe temeljene na zamišljenom scenariju tijekom koje su polaznici stečena znanja i vještine primjenjivali u praksi pod stalnim nadzorom instruktora.

S obzirom na okolnosti prouzrokovane pandemijom COVID-19 završna vježba nije se provodila na vojnom poligonu, kao prijašnjih godina, već na prostorima vojarne “Vitez Damir Martić”, Rakitje, Pukovnik Marko Živković”, Pleso i širem području općine Sveta Nedelja. Tečaj je proveden uz potporu i sudjelovanje pripadnika Bojne NBKO i 91. Krila HRZ.

Direktor tečaja bio je bojnik Krešimir Njari, voditelj Odsjeka za provedbu UN tečajeva i preduputne obuke, a instruktorski tim je vodila bojnica Marija Čičak, u kojem su osim pripadnika Središta bili bojnik Željko Klešić iz Zapovjedništva ZOD i satnik Mirko Ištuk sa HVU te pripadnici Zapovjedništa HKoV-a, Vojnostegovnog suda i Vojnozdravstvenog središta kao gosti predavači.

Objava U SMVO “Josip Briški” uspješno proveden međunarodni Tečaj za vojne promatrače UN pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti