U Karlovcu obilježen Dan HV-a, Dan HKoV-a i 30 godina HV-a

Kako su hrvatski branitelji pokazali hrabrost i sposobnost obraniti čast i ponos hrvatskog naroda, tako su danas pripadnici Hrvatske kopnene vojske oslonac i jamac sigurnosti Domovine, rekao je general Šerić

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske obilježeni su u srijedu, 26. svibnja 2021. godine u zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu.

Svečanom obilježavanju nazočili su zapovjednici postrojbi Hrvatske kopnene vojske i njihovi prvi dočasnici, načelnici odjela i djelatnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske te promaknuti, odlikovani, pohvaljeni i nagrađeni pripadnici Hrvatske kopnene vojske.

Svečanost je započela polaganjem vijenca i paljenjem svijeća za poginule i nestale hrvatske branitelje na spomen obilježju ispred Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske. Potom je uslijedila svečana akademija u Domu Hrvatske vojske Zrinski u Karlovcu.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Boris Šerić i prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske, časnički namjesnik Dalibor Dumbović uručili su ukaze o promaknućima, odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske kopnene vojske za postignute rezultate u radu i izuzetno zalaganje u obnašanju dužnosti.

General-pukovnik Boris Šerić čestitao je pripadnicima Hrvatske kopnene vojske Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 30. obljetnicu osnivanja Hrvatske vojske prisjetivši se prvog postrojavanja Zbora narodne garde, 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici. “Kako su hrvatski branitelji pokazali hrabrost i sposobnost obraniti čast i ponos hrvatskog naroda, tako su danas pripadnici Hrvatske kopnene vojske oslonac i jamac sigurnosti Domovine”, rekao je general Šerić.

Također, istaknuo je kako je posebno ponosan na spremnost pripadnika Hrvatske kopnene vojske koju su pokazali prilikom pomoći civilnim institucijama u otklanjanju posljedica od potresa. Isto tako, kazao je kako je trajna zadaća Hrvatske kopnene vojske, kao najveće grane Hrvatske vojske, razvoj novih operativnih sposobnosti te spremnost na odgovor na sve postavljene izazove. “Dobro uvježbani, opremljeni i motivirani pripadnici Hrvatske vojske jamac su izvršavanja dodijeljenih misija i zadaća”, zaključio je.

Misu za poginule i nestale hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan, velečasni Ivan Blaževac u kapelici Blaženog Alojzija Stepinca u vojarni Stožernog generala Petra Stipetića u Karlovcu.

 

Objava U Karlovcu obilježen Dan HV-a, Dan HKoV-a i 30 godina HV-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti