U Bruxellesu održan sastanak Vojnog odbora NATO-a načelnika glavnih stožera

Vojni predstavnik RH pri NATO i EU kontraadmiral Predrag Stipanović sudjelovao je na sastanku Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera

Vojni predstavnik RH pri NATO i EU kontraadmiral Predrag Stipanović sudjelovao je u utorak, 18. svibnja 2021. godine u Bruxellesu na sastanku Vojnog odbora NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera zemalja članica NATO saveza.

Sastanak je vodio predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Sir Stuart Peach, koji je u svom izlaganju naglasio kako se NATO svakodnevno prilagođava novim izazovima kroz poduzimanje raznih ambicioznih aktivnosti u cilju zaštite euroatlantskih vrijednosti i interesa, čime NATO i nadalje ostaje najjači vojni savez u povijesti. Posebno se osvrnuo na brojne prijetnje globalne sigurnosti te naglasio odličnu suradnju sa saveznicima i partnerima širom svijeta koji dijele zajedničke vrijednosti, što će pridonijeti naporima međunarodne zajednice u projiciranju stabilnosti i jačanju sigurnosti i izvan NATO teritorija.

Tijekom sastanka, vođena je rasprava kroz sedam tematskih sjednica u kojima je posebno istaknuta važnost NATO 2030 koncepta i implikacije na vojne sposobnosti; implementacija NATO vojne strategije kroz koncepte obrane i odvraćanja Euroatlantskog područja (DDA), razvoj sposobnosti ratovanja (NWCC), izrada inicijalne procjene rizika načelnika GS-a (iCRA), osvrt na NATO operacije, misije i druge aktivnosti, kao i vojna suradnja sa partnerima Ukrajinom i Gruzijom.

Tijekom sastanka, vođena je rasprava kroz sedam tematskih sjednica u kojima je posebno istaknuta važnost NATO 2030 koncepta i implikacije na vojne sposobnosti | Foto: OSRH

Sastanku je sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je istaknuo zaključke s provedenih sastanaka ministara obrane i vanjskih poslova te se osvrnuo na ključne aktivnosti NATO saveza s posebnim osvrtom na odnos NATO i EU, kao i odnose s Rusijom.

Uz načelnike glavnih stožera država članica, na sastanku su sudjelovali i zapovjednici strateških zapovjedništava NATO-a, zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije general zbora Tod D. Wolters i zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformaciju general zbora Andre Lanata, dok su se virtualno uključili zapovjednici aktivnih NATO misija i operacija.

Objava U Bruxellesu održan sastanak Vojnog odbora NATO-a načelnika glavnih stožera pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti