Provedena međunarodna vojna vježba “Black Swan 21”

Na području Republike Hrvatske, Mađarske i Slovačke, provedena je međunarodna vojna vježba specijalnih snaga "Black Swan 21"

Međunarodna vojna vježba specijalnih snaga “Black Swan 21” provedena je na području Republike Hrvatske, Mađarske i Slovačke, od 3. do 13. svibnja 2021. godine.

Riječ je o vježbi specijalnih snaga koja se provodi u cilju provjere sposobnosti i interoperabilnosti specijalnih snaga Regionalnog zapovjedništva sastavnice specijalnih snaga (R-SOCC – Regional Special Operations Component Comand), NATO saveznika i partnera.

Uz Zapovjedništvo specijalnih snaga, koje je nositelj provedbenog dijela vježbe u Republici Hrvatskoj sudjelovale su i specijalne snage Oružanih snaga Republike Mađarske, Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske te Sjedinjenih Američkih Država. Budući da je vježba združenog karaktera, u potpori provedbe specijalnih operacija sudjelovale su i snage Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Obavještajne pukovnije, Vojne policije i Zapovjedništva za potporu.

Vježba je provedena na području Splitskog akvatorija te na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” kod Slunja, “Josip Markić” kod Knina i poligonu “Cerovac” kod Karlovca.

Obuhvaćala je planiranje i provedbu specijalnih operacija kroz tri temeljne zadaće specijalnih snaga, izravnu akciju, specijalno izviđanje i vojnu pomoć, kroz sve tri dimenzije – kopno, more i zrak, te u dnevnim i noćnim uvjetima.

Stožerni dio Regionalnog Zapovjedništva Sastavnice Specijalnih Snaga te postrojbe specijalnih snaga svih članica pokazali su tijekom vježbe zavidnu razinu sposobnosti, znanja i profesionalnosti te interoperabilnosti.

Jednu od zadaća specijalnih snaga koja se odvijala u Splitskom akvatoriju, uz zapovjednika Zapovjedništva brigadnog generala Pericu Turaliju, popratili su i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik R-SOCC i glavni inspektor mađarskih specijalnih snaga, general bojnik Tamás Sándor.

Završetak vježbe obilježen je u vojarni “Knez Trpmir” u Divuljama i u toj prigodi je brigadni general Perica Turalija sudionicima vježbe uručio zahvalnice i istaknuo da je izrazito zadovoljan provedenom vježbom i zahvalio svima na potpori u provedbi iste.

Međunarodna vojna vježba “Black Swan 21” provodi se u sklopu veće međunarodne vježbe specijalnih snaga “Trojan Footprint 21” u kojoj sudjeluje 16 zemalja NATO-a i partnera, a dio je i ovogodišnjeg obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske odnosno vježbovnih aktivnosti u okviru Hrvatskog bedema 1991.-2021.

Objava Provedena međunarodna vojna vježba “Black Swan 21” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti