Održan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TC

U vojarni "pk Mirko Vukušić" u Zemuniku Donjem u srijedu, 5. svibnja 2021. godine održan je peti sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora (MEB-a) Multinacionalnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP-TC-a).

Uz predsjedavajućeg Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP-a brigadira Deana Kranjčeca, nazočni su bili i hrvatski nacionalni predstavnik sa svojim timom eksperata brigadir Branko Tubić te direktor MSAP TC pukovnik Tomislav Pušnik s dijelom svojega stožera, kao i bugarski, mađarski i slovenski članovi MEB-a sa svojim stručnim timovima.

Brigadir Kranjčec otvorio je sastanak i zaželio dobrodošlicu svima nazočnima, izrazivši zadovoljstvo što se ovaj sastanak održava uživo, nakon godinu dana održavanja virtualnih sastanaka radi pandemije izazvane virusom COVID-19. Zahvalio je svim sudionicima sastanka na kontinuiranom doprinosu razvoju MSAP TC-a te direktoru MSAP TC-a i njegovom timu na ostvarenim rezultatima u radu.

Glavna tema sastanka bila je provedba letačke obuke koja će započeti u rujnu ove godine s hrvatskim posadama helikoptera koje će u budućnosti biti SOATU-a (Special Operations Air Task Unit). Obuku će provoditi poljski instruktori, a Poljska je prva država članica NATO-a koja izravno podupire letačku obuku u MSAP TC.

Tijekom prvog dijela sastanka, pukovnik Tomislav Pušnik je članovima izvršnog odbora podnio Godišnje izvješće o radu središta te planski prikaz aktivnosti koje im predstoje, a njegov zamjenik mađarski pukovnik Peter Simon upoznao je nazočne s trenutnim aktivnostima Središta te obučnim planovima.

Na drugom dijelu sastanka obavljena je primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Multinacionalnog izvršnog odbora između brigadira Deana Kranjčeca i novoizabranog predsjedavajućeg, bugarskog brigadira Peyu Doncheva. Predsjedavajući Multinacionalnog izvršnog odbora imenuje se na period od dvije godine između predstavnika zemalja suosnivačica, a po principu abecednog redoslijeda, a Republika Hrvatska će, kao zemlja domaćin, ovu važnu ulogu ponovno preuzeti tek za šest godina.

Svečanoj primopredaji dužnosti predsjedavajućeg nazočili su i predstavnici Oružanih snaga te predstavnik Ministarstva obrane, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Goran Grošinić, koji je u prigodnom govoru istaknuo da je Republika Hrvatska iznimno ponosna na dosadašnja postignuća ove multinacionalne suradnje. MSAP TC će i dalje imati snažnu potporu od strane Ministarstva obrane u razvoju i provedbi zacrtanih ciljeva, naglašavajući važnost središta koje NATO prepoznaje kao jedan od tzv. “High Visibility Projects” (Projekata velike vidljivosti) s velikim potencijalom za daljnje unaprjeđenje i razvoj sposobnosti saveznika i partnera.

Podsjetimo, MSAP TC je obučno središte za obuku specijalnih zračnih snaga koje je osnovano prosincu 2019. godine. Uz Republiku Hrvatsku kao zemlju domaćina, države osnivačice središta su još i Bugarska, Mađarska i Slovenija, a kako se središte bude razvijalo, očekuje se i priključenje još nekoliko država saveznika i partnera.

 

Objava Održan 5. sastanak Multinacionalnog izvršnog odbora MSAP TC pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti