Vježba ZRCALO 21 Bojne obalnog motrenja i navođenja HRM-a

Motiviranost i profesionalnost, spremnost za suočavanje s različitim izazovima te vrlo visok stupanj suradnje sudionika rezultirali su i ovoga puta uspješnom realizacijom svih postavljenih zadaća, rekao je pukovnik Suman

Bojna obalnog motrenja i navođenja Hrvatske ratne mornarice provela je od 27. do 29. travnja 2021. taktičku vježbu “ZRCALO 21” (LIVEX).

Vježba se provodila na vojnoj lokaciji Zečevo, u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, te istovremeno na devet postaja obalnog motrenja, a u vježbi je sudjelovalo 130 pripadnika Oružanih snaga RH.

Riječ je o prikazu uvježbanosti i osposobljenosti postrojbe u pripremi i provedbi motriteljskih, komunikacijskih, informatičkih i kibernetičkih sposobnosti prilikom borbenih aktivnosti.

Cilj vježbe je uspostava komunikacijske i informacijske infrastrukture u taktičkom operativnom središtu s osiguranjem punog spektra komunikacijskih i informacijskih usluga u potpori C2 zapovjednika pomorskih snaga u provedbi operacije na moru, odnosno zapovjednika pomorske sastavnice u provedbi združene operacije.

Uz navedeno, vježba je poslužila i za provjeru operativne spremnosti za provedbu namjenskih zadaća i misije postrojbe, to jest, taktika, tehnika i procedura sukladno zahtjevima interoperabilnosti sa saveznicima.

“Zamisao i koncept vježbe ZRCALO 21 je pružiti komunikacijsko-informacijsku i motriteljsku potporu snagama na području Jadrana i priobalja, kako bi se zapovjedniku operacije osigurala pomorska situacijska slika i omogućilo donošenje vojne odluke”, istaknuo je zapovjednik vježbe, zapovjednik Bojne obalnog motrenja i navođenja pukovnik Ivica Suman, koji je izrazio zadovoljstvo provedbom vježbe, unatoč vremenskim nepogodama te izvjesnim ograničenjima u okolnostima aktualne pandemije. “Motiviranost i profesionalnost, spremnost za suočavanje s različitim izazovima te vrlo visok stupanj suradnje i koordinacije svih sudionika – pripadnika Bojne obalnog motrenja i navođenja, Pomorske baze HRM-a te Zapovjedništva za kibernetički prostor, rezultirali su i ovoga puta uspješnom realizacijom svih postavljenih zadaća”, kazao je pukovnik Suman.

Objava Vježba ZRCALO 21 Bojne obalnog motrenja i navođenja HRM-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti