Pripadnici 1. HRVCON-a u Litvi na međunarodnoj vojnoj vježbi

"Flaming Thunder 2018" međunarodna je vojna vježba koja se održava šestu godinu zaredom, a ove godine na njoj sudjeluje 1200 vojnika iz 9 NATO

Godišnja vježba s bojnim gađanjem postrojbi za vatrenu potporu pod nazivom "Flaming Thunder 2018" održava se u Republici Litvi od 14. do 25. svibnja 2018., a na vježbi po prvi puta sudjeluju i pripadnici Hrvatske vojske odnosno 1. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO snaga ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG LTU - DEU).

Vježba se održava šestu godinu zaredom, a ove godine na njoj sudjeluje 1200 vojnika iz 9 NATO članica - SAD, Kanada, Hrvatska, Latvija, Poljska, Nizozemska, Francuska, Njemačka i Litva. Provodi se istodobno na poligonima "General Silvestras Žukauskas", u Pabradeu, Gaižiunai, i "General Povilas Plechavičius" u Klaipedi. Planirane su dnevne i noćne obučne aktivnosti u kojima će sudjelovati kopnene, pomorske i zračne snage.

Iz sastava 1. HRVCON-a, koji čine pripadnici mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi, sudjeluje Vod za potporu koji zajedno s drugim postrojbama posredne vatrene potpore NATO članica uvježbava sposobnost pružanja paljbene potpore manevarskim postrojbama.



Vijesti