Tigrovi na danu zajedništva vojske i naroda u Republici Litvi

U sklopu obilježavanja dana zajedništva litavske vojske i naroda pod nazivom "Mi smo vi" u gradu Alytus u subotu, 19. svibnja 2018., održana je svečanost na kojoj su sudjelovali i pripadnici NATO snaga ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG LTU – DEU).

Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi predstavili su opremu i proizvode hrvatskih proizvođača, i to: borbeno oklopno vozilo AMV PATRIA „Đuro Đaković“ Specijalna vozila d.d. iz Slavonskog Broda, jurišnu pušku VHS – D2 i samokres HS 9 “HS produkt“ iz Karlovca, osobnu opremu dobavljača „Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o.“ iz Zagreba te individualni borbeni obrok proizvođača „Podravka“ iz Koprivnice.

Domaćini su u sklopu programa obilježavanja predstavili rad i drugih NATO agencija poput NATO Force Integration Unit i NATO Energy Security Centre of Excellence.

Tom prigodom obilježeno je i sjećanje na litavske partizane, skupine koja se nakon završetka Drugog svjetskog rata nastavila boriti protiv okupacije zemlje sve do 1953. godine.



Vijesti