Započela temeljna letačka obuka na avionu ZLIN 242L

Polaznicima se pristupa individualno i tijekom cijele obuke ih potičemo da daju najbolje od sebe. Na nas uvijek mogu računati, rekao je satnik Belančić

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u 392. eskadili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u utorak, 16. ožujka 2021. godine započela je temeljna letačka obuka na avionu ZLIN 242L pod nazivom “Zajednički temelji” 27. naraštaja vojnih pilota i pripadnika 8. naraštaja koji se školuju izvan projekta kadet.

Prvi let s nastavnicima letenja informativne je naravi, a tijekom letačke obuke postupno će uvježbavati sve složenije letačke elemente do razine potpune samostalnosti. Nakon svakog razdjela obuke imat će ispitni let što će biti svojevrsna potvrda da mogu nastaviti s obukom. Polaznici, koji su se odlučili za poziv vojnog pilota, su pristupili obuci sa željom za učenjem kako bi se mogli staviti u službu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odnosno zaštite hrvatskog neba.

“Svaki početak letačke obuke novog naraštaja vojnih pilota i za nas nastavnike je svojevrsni izazov. Polaznicima se pristupa individualno i tijekom cijele obuke ih potičemo da daju najbolje od sebe. Na nas uvijek mogu računati”, rekao je voditelj naraštaja i akrobatske grupe Krila Oluje, satnik Darko Belančić. Napomenuo je kako obuka ima svoju dinamiku koja je dosta zahtjevna. Pozvao je polaznike da budu ustrajni, predani učenju i uporni jer jedino tako uspjeh neće izostati.

Po završetku temeljene letačke obuke na ZLIN-u slijedi raspodjela po tipu letjelice, na avion Pilatus PC9M ili Bell 206B Jet Ranger čime nastavljaju svoju letačku obuku za karijeru vojnog pilota aviona ili vojnog pilota helikoptera.

Objava Započela temeljna letačka obuka na avionu ZLIN 242L pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti