Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2

Uvjeren sam da ćete u najboljem svjetlu prezentirati Hrvatsku ratnu mornaricu i Oružane snage u cijelosti, rekao je kontraadmiral Raffanelli

Četiri pripadnika voda protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice upućeni su u subotu, 6. veljače 2021. godine u talijansku luku La Spezia, gdje su ukrcani na brod lovac mina Ratne mornarice Talijanske Republike u cilju sudjelovanja u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2). Voditelj tima je nadnarednik Žan Marsel Bušić.

Uoči odlaska, članove tima primio je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli. „Iako je riječ o prvom angažmanu ovakve vrste, dobro upućen u vaše sposobnosti i obučenost, uvjeren sam da ćete u najboljem svjetlu prezentirati Hrvatsku ratnu mornaricu i Oružane snage u cijelosti“, rekao je kontraadmiral Raffanelli zaželjevši im puno uspjeha.

Priprema i ocjenjivanje pripadnika voda za ovu zahtjevnu zadaću provedena je sukladno MAREVAL programu ocjenjivanja (ACO FORCE STANDARDS VOLUME VIII- MARITIME EVALUATION). Riječ je o još jednoj aktivnosti kojom Hrvatska ratna mornarica potvrđuje deklarirane sposobnosti iz područja protuminskog ratovanja, razmjestive sposobnosti te sposobnosti pomorskog minskog ratovanja.

Navedeno podrazumijeva aktivnosti razmještaja u područje operacije, autonomnost u svrhu provođenja misija protuminskih mjera usredotočenih na luke i pristaništa, a koje obuhvaćaju detekciju, klasifikaciju, identifikaciju i uklanjanje (neutralizaciju) prethodno detektiranih morskih mina. Tim će na talijanskom lovcu mina boraviti tri mjeseca.

Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2 | Foto: HRM

Objava Tim protuminskih ronitelja HRM-a u aktivnostima SNMCMG-2 pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti