Predavanje profesora s Fakulteta George C. Marshall Centar na HVU

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr Franjo Tuđman" u četvrtak, 19. travnja 2018. profesor međunarodne sigurnosti na Fakultetu George Marshall Centru prof. dr. Graeme P. Herd, održao je predavanje na temu "Putinov 4. mandat: izazovi, prepreke i dileme"

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr Franjo Tuđman" u četvrtak, 19. travnja 2018. profesor međunarodne sigurnosti na Fakultetu George Marshall Centru prof. dr. Graeme P. Herd, održao je predavanje na temu "Putinov 4. mandat: izazovi, prepreke i dileme". Predavanje je realizirano u organizaciji Središta za sigurnosne studije George C. Marshall iz Garmisch-Partenkirchena u Njemačkoj i Udruge hrvatskih polaznika izobrazbi George Marshall Centra.

Predavanju su, uz polaznike iz raznih segmenata hrvatskog društva, nazočili i državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen, predstavnik Ureda Predsjednice RH, dr. Zrinko Petener, nazočili i veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu W. Robert Kohorst, vojni izaslanik SAD-a brigadir Robert Mathers, voditelj Ureda za obrambenu suradnju SAD-a brigadir Matthew Denny i drugi predstavnici Veleposlanstva SAD-a.

Nakon uvodnog obraćanja predstavnika George Marshall Centra, Chrisa Burellija i predsjednika Udruge hrvatskih polaznika Smiljana Čubelića, pukovnika u miru, nazočne je u ime Ministarstva obrane pozdravio državni tajnik Zdravko Jakop, također polaznik izobrazbe u Središtu, istaknuvši važnost suradnje MORH-a kao i drugih državnih tijela i akademske zajednice sa ovim Središtem, koja doprinosi obrazovanju hrvatskih časnika i službenika te posebno naglasivši iznimnu potporu Veleposlanstva SAD-a ovakvim akademskim gostovanjima. Osvrćući se na temu predavanja, državni tajnik Jakop je izrazio uvjerenje da su sigurnost i stabilnost ključni za uspješan razvoj država i društava te da su neophodni napori cijele međunarodne zajednice u izgradnji povjerenja, korektnih odnosa i suradnje s ciljem pronalaska zajedničkih rješenja i odgovora na prijetnje i ugroze.

Središte za sigurnosne studije George Marshall, uspostavljeno tijekom hladnog rata kao vitalni instrument njemačko-američke suradnje, imalo je upravo za cilj i misiju kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja, unaprjeđenjem demokratskih institucija i odnosa, promicanje mirnih, cjelovitih vladinih pristupa u rješavanju međunarodnih i regionalnih sigurnosnih izazova te stvaranje i unaprjeđenje trajnih partnerstva širom svijeta.

Održavanje mreže stručnjaka u sigurnosnom sektoru bitan je dio mandata Marshall Centra, zbog čega je 1998. godine uspostavljen i Ured Centra za Alumni Programe. Marshall Center alumni mreža danas ima više od 12.600 polaznika i stručnjaka sigurnosnog sektora iz 153 zemlje, a trenutno je 25 aktivnih saveza ili udruga, uglavnom smještenih u Europi i Euroaziji. Hrvatska trenutno ima 244 polaznika raznih programa izobrazbe Marshall Centra, uključujući potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova i mnoge druge stručnjake u resorima sigurnosti i obrane, vanjskih poslova i akademske zajednice.



Vijesti