Proveden tečaj “Psihološke krizne intervencije”

Tečaj je primjer dobre međuresorne suradnje u cilju jačanja resursa i učinkovitijeg funkcioniranja specifičnih stručnih službi unutar državne uprave

U organizaciji Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane i Uprave za personalne poslove Glavnog stožera Oružanih snaga RH u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju drugu godinu zaredom proveden je tečaj “Psihološke krizne intervencije”.

Tečaj se održavao od 20. do 23. listopada 2020. godine, a polaznici su bili vojni psiholozi Oružanih snaga RH i psiholozi – članovi Tima za psihološke krizne intervencije Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa. Tečaj je otvorio načelnik Odjela za potporu i kvalitetu života Personalne uprave GS OS RH brigadir Ante Čokolić.

Cilj tečaja bilo je stjecanje ključnih kompetencija i osposobljavanje psihologa za provedbu psiholoških kriznih intervencija nakon visoko stresnih i potencijalno traumatskih događaja kojima su izloženi pripadnici Oružanih snaga i pravosudni policajci.

Voditelji tečaja bili su brigadirka Suzana Filjak i bojnik Ivan Vračić – stručnjaci iz područja psiholoških kriznih intervencija s dugogodišnjim teorijskim i praktičnim iskustvom koji su, uz ključna teorijska znanja, pružili polaznicima i mogućnost razvijanja praktičnih stručnih vještina i kompetencija koje su mogli primijeniti i uvježbati kroz realne scenarije kriznih situacija. Pukovnik Dalibor Mesić i brigadir Tomislav Filjak su u svojim izlaganjima upoznali polaznike s provedbom te vrste intervencija u stranim vojskama, kao i s konkretnim iskustvima provedbe psihološke krizne intervencije u međunarodnim vojnim misijama.

Nakon uspješno pokazanih usvojenih znanja te položenog ispita, u ime Uprave za ljudske potencijale nazočnima se obratio Anto Zelić te polaznicima uručio potvrdnice o uspješno završenom tečaju, a voditeljima tečaja zahvalnice. Voditelj Odjela za psihosocijalnu pomoć Ministarstva pravosuđa Zoran Šimić zahvalio je na pomoći i suradnji Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS RH u provedbi tečaja iz područja psihološke pomoći službenicima i namještenicima zatvorskog sustava. Ovaj tečaj primjer je dobre međuresorne suradnje u cilju jačanja resursa i učinkovitijeg funkcioniranja specifičnih stručnih službi unutar državne uprave.

Proveden tečaj “Psihološke krizne intervencije” | Foto: HV/ M. Šoljić

Objava Proveden tečaj “Psihološke krizne intervencije” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti