Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u Poljskoj proveli topografsku hodnju

Pripadnici 2. paljbenog voda proveli su topografsku hodnju u noćnim uvjetima, služeći se GPS-om, prešavši oko 14 kilometara pod punom opremom

Pripadnici bitnice SVLR proveli su 7. i 8. listopada 2020. godine topografsku hodnju na području vojnog poligona Bemowo Piskie u Poljskoj.

Nakon intenzivnog razdoblja obuke i provedenih vježbi s bojevim gađanjem „Cougar Crawl“ i „Wojtek Fire“ u kojima su sudjelovali zajedno s pripadnicima Borbene grupe Poljska, hrvatski pripadnici su se usredotočili na orijentaciju na zemljištu.

Pripadnici 2. paljbenog voda proveli su topografsku hodnju u noćnim uvjetima, služeći se GPS-om, prešavši oko 14 kilometara pod punom opremom.

Sljedećeg jutra pridružili su im se i ostali vodovi bitnice koji su proveli dnevnu hodnju uz uporabu topografske karte i kompasa.

Prvi dočasnik 2. paljbenog voda nadnarednik Denis Gačak tom je prigodom istaknuo kako se pored konstantnog provjeravanja vještine orjentacije na zemljištu, ovakvim hodnjama podiže razina psihofizičke spremnosti topnika, duh zajedništva i nadmetanja.

Topografija pripada u temeljne vojne vještine, a za topnike, njezino poznavanje je od iznimne važnosti jer je ona temelj za korekcije vatre tijekom gađanja i svladavanja ove vještine, a na ovaj način ujendo se postiže i ukupna borbena spremnost pripadnika bitnice.

Objava Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u Poljskoj proveli topografsku hodnju pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti