Provedeno testiranje vojnika za Izobrazbu za razvoj vođa

Pripadnici koji uspješno prođu Izobrazbu za razvoj vođa steći će kompetencije za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku u utorak, 22. rujna 2020. godine provedeno je testiranje vojnika HRZ-a za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa. Riječ je o prvoj razini slijedno-rastuće dočasničke izobrazbe koja je uvjet za dobivanje prvog dočasničkog čina. Testiranjem se utvrđuje trenutno znanje, sposobnosti i vještine kandidata odnosno budućih dočasnika Hrvatske vojske.

Na testiranju su bili vojnici HRZ-a specijalnosti zrakoplovi i motori (ZIM), instrumenti, radari i elektrouređaji (IRE), zrakoplovno naoružanje (ZN), radarski sustavi, opće specijalnosti prometne službe te roda veze i roda pješaštva iz 93. krila i Središta za obuku HRZ-a.

Provjeravala su se opća vojna znanja, temeljne vojne vještine, specijalistička vojna znanja i vještine te tjelesna spremnost. Kako bi ispunili uvjete za upućivanje na Izobrazbu za razvoj vođa vojnici su morali zadovoljiti u svim područjima iz kojih su testirani, a na Izobrazbu mogu ići samo vojnici i vojnikinje koji na testiranjima ostvare najbolje rezultate.

Pozdravljajući kandidate prva dočasnica Središta za obuku HRZ-a časnička namjesnica Nevena Ramić istaknula je kako je ovo testiranje preduvjet kako bi svoju vojnu karijeru nastavili kao dočasnici.

Pripadnici koji uspješno prođu Izobrazbu za razvoj vođa dobit će čin skupnika koji je temelj za njihov daljnji profesionalni razvoj te će steći kompetencije za obnašanje prvih dočasničkih dužnosti. Međutim, to će biti tek početak njihove dočasničke karijere. “Nakon toga ih također čeka naporan rad, neprekidno učenje i usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina. Biti dočasnik i voditi vojnike nije nimalo lak posao. Svi oni koji postanu dočasnici trebaju nastaviti profesionalno raditi i promicati vrijednosti dočasničkog poziva u Hrvatskoj vojsci”, istaknuo je časnički namjesnik Robert Tramišak.

Testiranje vojnika za Izobrazbu za razvoj vođa | Foto: HRZ / L. Parlov

Objava Provedeno testiranje vojnika za Izobrazbu za razvoj vođa pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti