Obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji

U Inženjerijskoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske od 24. kolovoza do 4. rujna 2020. godine provedena je obuka za rukovanje robotom za protueksplozijsku zaštitu. Obuku je uspješno završilo 10 pripadnika vodova za uklanjanje eksplozivnih naprava (UEN) iz sastava Inženjerijske pukovnije i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Voditelj obuke poručnik Tomislav Vuković, ujedno zapovjednik Voda za uklanjanje eksplozivnih naprava iz sastava Inženjerijske pukovnije istaknuo je kako je riječ o vrlo zahtjevnoj i složenoj obuci koja je temeljena na teorijskom dijelu u kojem su polaznici usvojili taktičko-tehničke značajke daljinski upravljanog robotiziranog sustava (DURS) tEODor, koji je uporabi u mnogim zemljama članicama NATO saveza.

Daljinski upravljani robotizirani sustav tEODor služi za izviđanje, manipulaciju i neutralizaciju raznih vrsta eksplozivnih sredstava, a opremljen je snažnom manipulatorskom rukom te nizom kamera i svjetala. Automatski se može naoružati raznim oružjima i alatima koji pružaju mogućnost neutralizacije i manipulacije sa sigurnih udaljenosti. Ovakav sustav velika je pomoć pripadnicima Oružanih snaga RH koji se bave poslovima protuminskog djelovanja (PTMD) i protueksplozijske zaštite (PEZ) jer im omogućava siguran pregled ili izviđanje potencijalne improvizirane eksplozivne naprave (IEN), služi za pomicanje/premještanje nestabilnog minsko-eksplozivnog sredstva (MES) ili neeksplodiranog ubojnog sredstva (NUS) gdje se uvelike umanjuje ugroza za pripadnike koji napravu ili sredstvo trebaju uništiti ili onesposobiti.

U praktičnom dijelu obuke polaznici su usvojili osnove rukovanja, korištenje alata i pribora iz kompleta sustava te dijela koji čine niz vježbi i scenarija gdje se koriste bojevi naboji i projektili za daljinsko uništavanje eksplozivnih naprava. Polaznici su se obučavali i za korištenje rendgenskog sustava za snimanje i pregled sumnjivih paketa ili naprava. Također, usvojili su i tehnike korisničkog održavanja, čišćenja i provedbu tjednih pregleda, kako sustava, tako i oružja i alata koji se montiraju na robotizirani sustav.

Po završetku obuke, polaznicima su uručene potvrde o završetku tečaja, a najboljim polaznikom proglašen je pripadnik Voda za uklanjanje eksplozivnih naprava Inženjerijske pukovnije desetnik Hrvoje Radovanić.

Objava Obuka za rukovatelja robotom za protueksplozijsku zaštitu u Inženjerijskoj pukovniji pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti