Video praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona

Praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona iskorak je u ovogodišnjoj Protupožarnoj sezoni što će doprinijeti donošenju najučinkovitijih odluka za djelovanjem protupožarnih snaga

Testiranje prijenosa video signala uživo iz pilotske kabine protupožarnog aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, prvi je put provedeno u utorak, 28. srpnja 2020. godine, a u cilju provjere iskoristivosti i prihvatljivosti uporabe ovog sustava u provedbi protupožarnih zadaća.

Ovo je zajednički projekt Hrvatske vojske  i Hrvatske vatrogasne zajednice u suradnji sa tvrtkom Raptor d.o.o., a probni rad pokrenut je na današnjem protupožarnom izviđanju Canadaira na ruti od Zemunika i Novigrada do Pelješca i natrag uz obalu i otočja.

Video slika iz Canadaira emitirala se izravno u Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH (OVZ) u Situacijskom operativnom središtu u Divuljama.

Do sada su letačke posade imale mogućnost slanja fotografija s požarišta aplikacijom Raptor, a ugradnjom suvremene opreme za prihvat i prijenos video slike o događajima s terena u realnom vremenu doprinijet će  donošenju najučinkovitijih odluka za djelovanjem protupožarnih snaga.

Objava Video praćenje gašenja požara uživo iz protupožarnih aviona pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti