Dvanaesti HRVCON obilježio Dan HV-a i HKoV-a te Dan državnosti u Afganistanu

Republika Hrvatska može biti ponosna na dosadašnja postignuća Hrvatske vojske, rekao je brigadni general Jürgen Brotz

Pripadnici dvanaestog hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu u četvrtak, 28. svibnja 2020. godine, svečano su obilježili 29. obljetnicu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 30. obljetnicu Dana državnosti.

Svečanost u kampu Marmal počela je u jutarnjim satima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu, a nastavila se misnim slavljem koje je predvodio vojni kapelan 12. HRVCON-a don Branko Čagelj.

U poslijepodnevnim satima organizirano je svečano postrojavanje pripadnika na kojem su nazočili zapovjednik TAAC-N brigadni general Jürgen Brotz i nacionalni predstavnici zemalja čije snage sudjeluju u misiji Resolute Support.

U svom govoru zapovjednik 12. HRVCON-a, brigadir Ivica Matanović, osvrnuo se na značaj Dana Hrvatske vojske, Dana HKoV-a i Dana državnosti, istaknuvši doprinos Hrvatske vojske u operacijama potpore miru ISAF i Resolute Support od 2003. godine do danas. U ime hrvatskih Oružanih snaga i svoje osobno, zahvalio se brigadnom generalu Brotzu i ostalim predstavnicima nacija na dugogodišnjoj podršci, zajedničkom radu i prijateljskim odnosima.

General Brotz je svim pripadnicima i pripadnicama čestitao 29. obljetnicu Dana HV-a i Dana HKoV-a te 30. obljetnicu Dana državnosti. Zahvalio je svim hrvatskim vojnicima na izuzetnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u provedbi svih zadaća u području operacije. Naveo je kako je početku Domovinskog rata kao mladi zapovjednik voda pratio s velikom pažnjom kako sukob u Hrvatskoj eskalira, a danas je, kao zapovjednik TAAC-N, izuzetno ponosan na činjenicu da trideset godina kasnije zajedno s Hrvatima sudjeluje u misiji. Naglasio je kako mu je izuzetno drago što je spomenik poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu odabran kao mjesto obilježavanja važnih obljetnica za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. Također je istaknuo kako Republika Hrvatska može biti ponosna na dosadašnja postignuća Hrvatske vojske.

Nakon svečanosti okupljenima je prezentiran promotivni video materijal kako bi ih se upoznalo s ljepotama Republike Hrvatske i Oružanim snagama RH. Također, pripadnici DCM-a su u kampu u Kabulu održali kratku svečanost prilikom čega su trojici pripadnika uručeni izvodi o promaknuću u viši čin.

Flickr fotogalerija

Objava Dvanaesti HRVCON obilježio Dan HV-a i HKoV-a te Dan državnosti u Afganistanu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti