Pripadnici Hrvatske vojske proslavili Dan HV-a u Litvi

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana HKoV-a, promaknutim pripadnicima 2. hrvatskog kontingenta uručena su promaknuća

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP BG LTU) u Republici Litvi u četvrtak, 28. svibnja 2020. godine obilježili su Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske.

Tim povodom svim pripadnicima kontingenta uručene su medalje i odluke o odlikovanju od strane Ministarstva obrane Republike Litve za uspješno izvršenje svih zadaća i doprinos sigurnosti Republike Litve.

Pripadnicima koji su u svom radu značajno doprinijeli uspješnom radu i funkcioniranju kontingenta i borbene grupe, uručene su pohvale i nagrade od strane zapovjednika Iron Wolf brigade, brigadira Mindaugasa Petkevičiusa te zapovjednika Borbene grupe, pukovnika Axela Niemanna.

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, promaknutim pripadnicima kontingenta uručena su i promaknuća.

Zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta satnik Robert Bajan čestitao je svim pripadnicima kontingenta njihov dan te između ostalog istaknuo: „Na današnji dan prisjećamo prvog postrojavanja hrvatske vojske na stadionu u Kranjčevićevoj u Zagrebu. Danas, 29 godina kasnije kao pripadnici profesionalne Hrvatske vojske sudjelujemo u međunarodnoj misiji Ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi i slijedeći postignuća i vrijednosti stvarane kroz Domovinski rat ravnopravno s ostalim članicama NATO saveza pretvaramo u djelo svaku postavljenu zadaću. Također, naša je dužnost odati priznanje svim poginulim pripadnicima Hrvatske vojske koji su svojom žrtvom postavili temelje da bi mi danas mogli časno predstavljati Republiku Hrvatsku u međunarodnom okruženju“.

Nakon obraćanja zapovjednika, paljenjem svijeće kod spomen obilježja u vojarni Rukla u sjećanje na preminulog pripadnika hrvatske vojske, pripadnika 1. HRVCON-a eFP BG-LTU razvodika Marija Pavišića, odana je počast njemu i svim pripadnicima hrvatske vojske koji su preminuli i stradali u Domovinskom ratu te u službi stvaranja i zaštite Republike Hrvatske.

Misu za sve pripadnike kontingenta povodom ovog svečanog dana predvodio je fra Mato Vincetić, vojni kapelan iz sastava 2. hrvatskog kontingenta.

Flickr fotogalerija

Objava Pripadnici Hrvatske vojske proslavili Dan HV-a u Litvi pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti