Admiral Hranj sudjelovao na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a

Na sastanku se raspravljalo o koronavirusu, misijama i operacijama, sposobnosti NATO obrane i odvraćanja, nastavku aktivnosti u borbi protiv terorizma te suradnji NATO-a i EU

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj sudjelovao je na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika glavnih stožera koja se održala u četvrtak, 14. svibnja 2020. godine.

Sastanak je vodio predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a general zbora Sir Stuart Peach, a na početku se sudionicima obratio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je govorio o trenutnim prioritetima Saveza.

Vojni odbor NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera zemalja članica raspravljao je o pandemiji COVID-19 i reakciji NATO-a na nju, misijama i operacijama Saveza s naglaskom na Afganistan i Irak, sposobnosti NATO obrane i odvraćanja, nastavku aktivnosti Saveza u borbi protiv terorizma te suradnji NATO-a i Europske unije.

Hranj: U ovim izazovnim vremenima najvažnije je očuvati sposobnosti za vojne zadaće i spremnost pružanja potpore civilnim institucijama

U svom obraćanju admiral Hranj je istaknuo kako je Hrvatska vojska, kao element Sustava domovinske sigurnosti, aktivno uključena u potporu civilnom stanovništvu Republike Hrvatske u izvanrednoj situaciji izazvanoj pojavom korona virusa COVID-19.

“Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 uzrokovala je nepredvidive posljedice za sve naše zemlje pojedinačno, ali i za Savez u cjelini” – rekao je admiral Hranj i naglasio kako je u ovim izazovnim vremenima najvažnije očuvati sposobnosti za vojne zadaće i spremnost pružanja potpore civilnim institucijama.

“Republika Hrvatska se suočila s dva izazova: pandemijom korona virusa i snažnim potresom koji je pogodio glavni grad Zagreb te prouzročio velike štete. U obje krize, Hrvatska vojska odigrala je značajnu ulogu i pokazala kako je sposobna pružiti pomoć u svim situacijama” zaključio je na kraju načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Sljedeći sastanak Vojnog odbora NATO-a planiran je za rujan u Rimu u Talijanskoj Republici, ukoliko situacija uzrokovana korona virusom to dozvoli.

Objava Admiral Hranj sudjelovao na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti