Inicijalna planska konferencija za vježbu "Paukova mreža 2018."

U vježbi će sudjelovati čelnici tijela iz sastava Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti a održavanje je planirano u drugoj polovici ožujka 2018.

Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave Ministarstva obrane RH u suradnji s Upravom za Komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera OS RH, Uredom vijeća za nacionalnu sigurnost, Zavodom za sigurnost informacijskih sustava te Fakultetom elektrotehnike i računalstva, održao je 13. prosinca 2017.

Inicijalnu plansku konferenciju za vježbu "Paukova mreža 2018".

"Paukova mreža 2018" je nacionalna vježba upravljanja odgovorima na kibernetičke prijetnje, koja treba pridonijeti ojačanju funkcije upravljanja u izvanrednim i kriznim stanjima koja su rizik za nacionalnu sigurnost. Vježba će posebno biti usmjerena na zajedničko djelovanje dionika sustava domovinske sigurnosti.

Glavni cilj vježbe je jačanje svijesti o sigurnosti svih korisnika kibernetičkog prostora i sigurnosti kritične infrastrukture te ukazivanje na značaj koordinacije unutar javnog sektora i suradnje javnog, akademskog i gospodarskog sektora u uvjetima kibernetičke krize. U vježbi "Paukova mreža 2018" sudjelovat će čelnici tijela iz sastava Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Održavanje vježbe planirano je u drugoj polovici ožujka 2018. godine.

Na Inicijalnoj planskoj konferenciji sudjelovali su predstavnici ministarstava, sigurnosnih agencija i drugih tijela državne uprave čiji će čelnici sudjelovati u vježbi "Paukova mreža 2018". Sudionici konferencije su upoznati sa zakonima, strategijama i drugim relevantnim dokumentima iz područja informacijske i kiberenetičke sigurnosti temeljem kojih su određeni i ciljevi vježbe.

Na konferenciji je prezentiran scenarij vježbe, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava koja je iznjedrila smjernice za doradu scenarija, te je dogovorena suradnja svih sudionika konferencije u daljnjoj pripremi vježbe.

Kibernetičke prijetnje i napadi postaju sve češći i sve više sofisticirani. Kibernetičke napade mogu izvršiti i državni i nedržavni akteri, a sve su češće i dio hibridnog ratovanja. Stoga je nužno razvijati sposobnosti koje će omogućiti snažnu i elastičnu kibernetičku obranu na nacionalnoj razini i koja će se zasnivati na suradnji javnog, akademskog i gospodarskog sektora. Vježba "Paukova mreža 2018" ima za cilj doprinijeti tim nastojanjima.

Vijesti