Pripadnici 2. HRVCON-a eFP BG na združenoj vojnoj vježbi “Winter Saber”

U vježbi je ostvarena sinkronizacija i koordinacija vatre između američkog voda minobacača 120 mm i hrvatskog voda minobacača 82 mm prilikom provedbe noćnih gađanja

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFPBG-LTU) u Republici Litvi sudjelovali su od 9. do 12. veljače 2020. godine na združenoj međunarodnoj vojnoj vježbi “Winter Saber”.

Tom prilikom, pripadnici 2. HRVCON-a bili su integrirani u sastav 1. bojne, 9. američke konjičke pukovnije, zajedno s pripadnicima vojske Kraljevine Norveške i Kraljevine Nizozemske, koji su također trenutno raspoređeni u Republici Litvi u okviru eFP BG LTU. Na navedenoj vježbi sudjelovali su i pripadnici topničke bojne “general Romualdas Giedraitis”, zemlje domaćina Litve.

Združena vježba s bojevim gađanjem (Combined Arms Live Fire Exercise – CALFEX) obuhvaćala je niz situacijskih scenarija koji su bili provođeni u dnevnim i noćnim uvjetima, integrirajući pripadnike iz pet različitih nacija. Glavni fokus vježbe bio je uvježbavanje namjenski organizirane satnije u provedbi napadnih operacija (američke i norveške snage), uz potporu topničkih postrojbi različitih kalibara i veličina (američke, nizozemske, litavske i hrvatske snage). Jedan od glavnih ciljeva vježbe bilo je i usklađivanje procedure poziva za vatru te su sva gađanja koja su provedena u vježbi uključivala i tim hrvatskih prednjih motritelja koji su navodili sva neizravna gađanja u vježbi.

Pripadnici 2. HRVCON-a eFP BG na združenoj vojnoj vježbi “Winter Saber”

Zapovjednik voda za potporu poručnik Ante Validžić ovom je prigodom istaknuo kako je pored dnevnih gađanja, koja su bila izvrsna prilika za provjeru vlastitih sposobnosti i stupnja uvježbanosti, mogućnost zajedničkog djelovanja s partnerima u noćnim uvjetima predstavljala potpuno novi segment obučavanja i uvježbavanja za sve sudionike vježbe. Posebno je istaknuo uspješnu sinkronizaciju i koordinaciju vatre između američkog voda minobacača 120 mm i hrvatskog voda minobacača 82 mm prilikom provedbe noćnih gađanja. Tijekom provedbe noćnih gađanja američki vod minobacača najprije je djelovao osvijetljenim minama, davajući motriteljima mogućnost procjene učinka na cilju, nakon čega je slijedilo djelovanje hrvatskih minobacača po području ciljeva.

Vježba je provedena u cilju uvježbavanja i usklađivanja procedura te priprema pripadnika američke pukovnije i pripadnika eFP-a za nadolazeću NATO vježbu DEFENDER – Europe 20.

Objava Pripadnici 2. HRVCON-a eFP BG na združenoj vojnoj vježbi “Winter Saber” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti