Počeli zimski kampovi kadeta HVU “Dr. Franjo Tuđman”

Na kampu sudjeluju kadeti 15. naraštaja programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, koji se nalaze na trećoj godini studija

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen obišao je u utorak, 11. veljače 2020. kadete na Zimskom kampu 3 koji se provodi na vojnom vježbalištu “Gakovo”.

Na kampu sudjeluju kadeti 15. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, koji se nalaze na trećoj godini studija.

Zadaća zimskog kampa 3 je praktična primjena svih dosadašnjih znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije kao i usvajanje znanja i vještina potrebnih za razinu vođenja pješačkog voda te se kadeti privikavaju na rad i život na terenu za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno niskih temperatura i uvjeta smanjene vidljivosti. Također, provodi se osposobljavanje kadeta u planiranju, organizaciji, provedbi, nadzoru, donošenju odluka i izvješćivanju po pitanju obuke i zadaća.

Zimski kampovi provode se u vremenu od 9. do 20. veljače 2020. na više vježbališta i poligona Hrvatske vojske na kojima sudjeluju kadeti sveučilišnih preddiplomskih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje te kadeti sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo.

Zimski kamp 1 održava se na vojnom poligonu “Gašinci” i vojarni “Josip Jović” u Udbini na kojem sudjeluju kadeti 17. naraštaja dok se Zimski kamp 2 provodi u vojarni “Josip Jović” u Udbini na kojem su kadeti 16. naraštaja. Kadeti 15. naraštaja provode Zimski kamp 3 na vojnom vježbalištu “Gakovo”, a kadeti 14. naraštaja Zimski kamp 4 u Simulacijskom središtu i skijalištu Sljeme.

Na kampovima se provodi obuka preživljavanja u zimskim uvjetima, privikavanje na život i rad na terenu u nepovoljnim vremenskim uvjetima i niskih temperatura kao i u uvjetima smanjenje vidljivosti. Kadeti se upoznavaju s naoružanjem koje koriste specijalne postrojbe Hrvatske vojske te se provodi praktična primjena svih dosadašnjih znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije. Također, provodi se osposobljavanje kadeta u planiranju, organizaciji, provedbi, nadzoru, donošenju odluka kao i izvješćivanje po pitanju obuke i zadaća. Skijanje se provodi na skijalištu Sljeme gdje kadeti prolaze obuku osnove skijanja, a u Simulacijskom središtu upoznavaju se s JCATS simulacijskim sustavom te provode računalno potpomognutu vježbu.

Objava Počeli zimski kampovi kadeta HVU “Dr. Franjo Tuđman” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti