Međunarodna vojna vježba “MIR 20/1” na Gašincima i Udbini

Na vojnom poligonu Gašinci i vojarni "Josip Jović" Udbina provodi se međunarodna vojna vježba "MIR 20/1" s ciljem ocjenjivanja sposobnosti snaga 12. HRVCON-a

Na vojnom poligonu Gašinci od 3. do 6. veljače 2020. provodi se međunarodna vojna vježba “MIR 20/1” s ciljem ocjenjivanja sposobnosti snaga 12. hrvatskog kontingenta koji se tijekom ožujka 2020. upućuju u NATO vođenu operaciju u Afganistanu “Odlučna potpora” (Resolute Support).

Uz pripadnike Hrvatske vojske u vježbi sudjeluju i pripadnici oružanih snaga Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji su također u sastavnici 12. HRVCON-a RS.

Na vojnom poligonu Gašinci i vojarni “Josip Jović” Udbina provodi se međunarodna vojna vježba “MIR 20/1” s ciljem ocjenjivanja sposobnosti snaga 12. HRVCON-a | Foto: MORH / J. Kopi

Ocjenjivački timovi Oružanih snaga RH provest će ocjenjivanje u skladu s Priručnikom za pripremu i ocjenjivanje snaga HKoV-a za operacije potpore miru i standardima snaga Savezničkog zapovjedništva za operacije (Svezak VII- CREVAL) te Uputom za nadzor i ocjenjivanje spremnosti stožera, zapovjedništava, postrojbom i ustanova Oružanih snaga RH, uz korištenje nacionalnih referentnih dokumenata i standardnih operativnih postupaka koji se primjenjuju u misiji.

Tijekom druge faze ocjenjivanja “IN FIELD” svim sastavnicama se uz ocjenjivanje vještina i sposobnosti procjenjuje i borbeni moral.

Uz ocjenivače iz Oružanih snaga RH na vježbi sudjeluje i šest ocjenjivača iz Vojske Crne Gore.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić časnik je za provedbu vježbe,a direktor vježbe voditelj odsjeka S3 operative u Gardijsko-oklopnoj mehaniziranoj brigadi pukovnik Davor Josip Babić.

“Veoma sam zadovoljan onime što su pripadnici kontingenta dosad pokazali na vježbi. Dokazali su spremnost i sposobnost za uspješnu provedbu zadaća kojeg ih čekaju u misiji”, poručio je zapovjednik 12. HRVCON-a, brigadir Ivica Matanović.

Flickr

Objava Međunarodna vojna vježba “MIR 20/1” na Gašincima i Udbini pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti