U Sinju odana počast poginulim pilotima i padobrancima Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a

Susretom zahvale i sjećanja u Sinju je u nedjelju 26. siječnja 2020. obilježena 28. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalica i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade Zbora narodne garde, koji su tragično poginuli u padu aviona AN-2 u naselju Šimci kod Sinja 26. siječnja 1992. godine.

U programu odavanja počasti poginulim pilotima i padobrancima sudjelovale su obitelji poginulih branitelja, izaslanstvo 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Gardijske mehanizirane brigade i vojarne “126. brigade Hrvatske” iz Sinja, saborski zastupnik Miro Bulj, ratni prijatelji i zapovjednici ratnih postrojbi HRZ-a i 4. gardijske brigade te izaslanstva lokalnih vlasti Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja i Splita, Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, predstavnici Udruga iz Domovinskog rata kao i članovi aero-klubova Sinj i Split.

Zamjenik zapovjednika 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila HRZ-a pukovnik Stjepan Stepić naglasio je kako se s ponosom sjećaju prve zrakoplovne postrojbe iz Domovinskog rata koja je oformljena na području Dalmacije. “Riječ je o iznimnim domoljubima koji su udarili temelje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i uživaju naše duboko poštovanje za sve što su učinili za obranu i slobodu Hrvatske”, poručio je pukovnik Stepić.

Svetu misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske služio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Perica Maslać u zajedništvu s vojnim dekanom i kapelanom iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika ocem Ivom Topalovićem.

Objava U Sinju odana počast poginulim pilotima i padobrancima Samostalnog zrakoplovnog voda 4. brigade ZNG-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti