Održana simulacijska vježba "NEBO 17"

Zajednička simulacijska vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Hrvatske kontrole zračne plovidbe pod nazivom "NEBO 17" provedena je u petak, 24. ožujka 2017. u prostorima simulatora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) u Velikoj Gorici.

Radi se o prvoj takvoj vježbi, kojoj je cilj uvježbavanje postupaka koordinacije izvođenja vojnih letova u svrhu zaštite suvereniteta zračnog prostora Republike Hrvatske.

Scenarijem vježbe simulirane su realno moguće situacije u zračnom prostoru poput izostanka komunikacije s civilnim zrakoplovom, upada stranog zrakoplova u hrvatski zračni prostor te kvara na vojnom zrakoplovu. Koordinacijom HKZP-a i HRZ i PZO-a, koja je temeljena na jasno definiranim procedurama, uvježbavani su postupci neutralizacije opasnosti i nastanka potencijalne štete za građane RH i ostale korisnike zračnog prostora u simuliranim situacijama.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe osigurala je praćenje vježbe kojoj su, kao promatrači bili nazočni predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS RH, Hrvatskog vojnog učilišta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač te direktor  Hrvatske kontrole zračne plovidbe Dragutin Bilać izrazili su, po završetku vježbe, zadovoljstvo postignutim rezultatima te uvježbanošću civilnih i vojnih timova u rješavanju simuliranih scenarija.



Vijesti