Hrvatski MiG-ovi dopratili švicarski avion "Breitling" DC-3

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz sastava Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze, danas su, 10. ožujka 2017., avionima MiG-21 prepratili do zračne luke Zagreb, Breitlingov avion DC-3, švicarskih registracijskih oznaka HB-IRJ, na letu od Ženeve do Zagreba.

Iako provedeno po svim pravilima i procedurama za presretanje ciljeva u zračnom prostoru, današnje praćenje iskaz je dobrodošlice avionu DC-3 na njegovu promotivnom letu po svijetu u okviru "Breitling" DC-3 World Tour.

Hrvatski piloti MiG-21 dobili su i iskoristili priliku da u sklopu svoje borbene obuke presretnu navedeni avion kao „Target of Oportunity“, uz navođenje iz Središta za nadzor zračnog prostora bojne ZMIN. Provedbom ove aktivnosti, uz primjenu svih NATO i ICAO postupaka i procedura, hrvatski borbeni piloti MiG-21 potvrdili su dostignutu razinu osposobljenosti, kompatibilnosti i interoperabilnosti za provedbu svoje temeljne zadaće – presretanje u cilju zaštite zračnog prostora RH.

Avion DC-3 će u nedjelju, 12. ožujka 2017. u sklopu prolaska kroz hrvatski zračni prostor, na relaciji Zagreb-Atena, iznad Zadra i zadarskog kanala dočekati i izvesti zajednički let i akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ  i PZO) "Krila Oluje".



Vijesti