Završno ocjenjivanje 6. HRVCON-a na vojnom poligonu na Slunju

U sklopu međunarodne vojne vježbe „MIR 17/1“ na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, u periodu od 7. do 10. veljače 2017. godine provodi se završno uvježbavanje i ocjenjivanje operativnih sposobnosti sastavnica 6. hrvatskog kontingenta koji se upućuje u misiju potpore miru „Resolute Support“ u Afganistan.


Zapovjednik 6. HRVCON-a je brigadir Dražen Čovran, a pripadnike 6. hrvatskog kontingenta čini 69 pripadnika Oružanih snaga RH te 19 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika oružanih snaga Albanije, dva pripadnika iz BiH te jedan pripadnik oružanih snaga Makedonije.

Priprema za vježbu i integracija sastavnica za misiju u Afganistanu počela je 30. siječnja te su u dva tjedna kandidati za sudjelovanje u 6. HRVCON-u prošli nekoliko faza obuke. U zadnjoj fazi provedbe vježbe, sastavnice su demonstrirale sposobnosti u provedbi dodijeljenih zadaća te je ocjenjivački tim Glavnog stožera OS RH ocijenio njihovu spremnost za izvršenje misija i zadaća u području RSM.

Tijekom provedbe vježbe čelnik ocjenjivačkog tima, brigadir Mijo Kožić, istaknuo je da je u organizaciji Središta za borbenu obuku HKoV-a vjerno prikazano operativno okružje u kojem sastavnice provode zaštitu snaga, stožerne i savjetničke zadaće te nacionalnu potporu. „Na završnom ocjenjivanju sposobnosti kandidati za 6. hrvatski kontingent praktično su prikazali spremnost i sposobnost za uspješne provedbe zadaća u misiji, te su zajedno s kandidatima iz partnerskih zemalja A5 pripremljeni i spremni za sve zadaće i aktivnosti koji ih očekuju u području misije u Afganistanu“, zaključio je čelnik ocjenjivačkog tima, brigadir Kožić.
Zapovjednik Središta za borbenu obuku HKoV-a pukovnik Mario Lilić, ujedno i zapovjednik  poligona „Eugen Kvaternik“, tijekom vježbe je obnašao dužnost časnika za raspoređivanje i provedbu vježbe (OSE).  „Kroz planski proces vojni poligon predstavljen je kao Afganistan u malome, priprema je vjerno isplaniran, kako bismo naše pripadnike poslali spremne u misiju na odrađivanje zadaća koje od njih očekujemo“, rekao je pukovnik Lilić i dodao kako je planskom dijelu i u provedbi vježbe sudjelovalo 40 vojnika, dočasnika i časnika iz Središta za borbenu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“.
 
Vježbi je nazočio i načelnik Odsjeka za operativno planiranje i kontrole u Odjeljenju za operacije i vježbe Generalštaba Vojske Crne Gore i pukovnik Zoran Božović, koji se kao pridruženi član ocjenjivačkog tima imao priliku uvjeriti u borbenu spremnost kontingenta.



Vijesti