Obilježavanje 25 godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević prisustvovao je danas, u nedjelju, 15. siječnja 2017. godine, obilježavanju 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U povodu obilježavanja međunarodnog priznanja Republike Hrvatske najviša državna izaslanstva predvođena predsjednikom Vlade  RH Andrejem Plenkovićem položila su vijence na Oltar domovine na Medvedgradu, na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na gradskom groblju Mirogoj i ispred spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“ te ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja RH služena je sveta misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali, kojoj su nazočili predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, vojni ordinarij Jure Bogdan, vojni ordinarij u miru Juraj Jezerinac i drugi visoki uzvanici. Svetu misu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja ministar Krstičević rekao je: „Tog povijesnog dana, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana ostvarili smo naša najveća postignuća i dobili priznanja koja su nas učvrstila u nadi i vjeri da ćemo našu Hrvatsku graditi po našoj mjeri, kao prosperitetnu državu svih njezinih građana. Danas se s ponosom i zahvalnošću sjećamo i naših branitelja koji su dali najveću žrtvu za slobodnu, samostalnu i neovisnu Hrvatsku. Upravo za njih i njima u čast, moramo se i danas boriti za ovu predivnu zemlju, za razvojne projekte, poticanje investicija, otvaranje novih radnih mjesta, jačanje našeg gospodarstva. Borba za bolju, snažniju Domovinu nikada ne smije završiti.“

U sklopu obilježavanja na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu održan je svečani koncert „Moja domovina“ pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade i Grada Zagreba. Također, u večernjim satima u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održat će se svečana akademija i koncert, gdje se očekuje nazočnost najviših državnih dužnosnika.

Na današnji dan, 15. siječnja, prije 25 godina hrvatsku su neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije (EU), a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom.
Te večeri, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u obraćanju naciji je poručio: "Današnji dan - 15. siječnja 1992. - biti će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaestostoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana".  Svojim je suradnicima rekao: "Stvorili smo međunarodno priznatu Hrvatsku. Slavimo noćas, a onda zasučimo rukave na izgradnji nove demokratske države".



Vijesti