Bilateralni sastanci na Konferenciji načelnika GS OS članica A5

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov održao je dva bilateralna sastanka na marginama 20. konferencije načelnika Glavnih stožera Oružanih snaga zemalja članica Američko jadranske povelje, koja se održala u srijedu 30. studenog 2016 godine, u Splitu.

Tako se sastao sa Zamjenikom zapovjednika američkih snaga za Europu, general pukovnikom Timothyem M. Rayem. Ovom prilikom je potvrđeno da obrambena suradnja predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa Sjedinjenih američkih država i Republike Hrvatske. Za Republiku Hrvatsku, Sjedinjene američke države su najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Obrambena suradnja definirana je kroz tri područja: izgradnju vojno obrambenih sposobnosti, doprinos međunarodnoj sigurnosti i promicanje stabilnosti u Jugoistočnoj Europi. Obje strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, te uvjerenje da će se dobra suradnja nastaviti i u budućnosti.

Također, General Šundov se sastao i s načelnikom Kosovskih snaga sigurnosti, general pukovnikom Rrahmanom Rama. Potvrđeno je da je bilateralna vojna suradnja na dobroj razini i uglavnom se temelji na pružanju pomoći Kosovskim snagama sigurnosti u prenošenju iskustava na području približavanja euroatlantskim integracijama, te razvoja potrebnih sposobnosti. Također, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom, kao i uvjerenje u nastavak suradnje.



Vijesti