Obilježena 25. obljetnica Časničke škole

Časnička škola "Andrija Matijaš Pauk" obilježila je danas, u petak 11. studenog 216., 25. obljetnicu ustrojavanja.

Na prigodnoj svečanosti koja je tim povodom organizirana na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" bili su zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnik Centra vojnih škola "Petar Zrinski" brigadir Zlatko Ferenčević, dekan HVU-a brigadir Slobodan Čurčija, načelnik Ratne škole brigadir Krešimir Trstenjak, načelnik Zapovjedno-stožerne škole brigadir Dragan Basić, zapovjednik Časničke škole brigadir Slobodan Kratohvil, prodekani, načelnici katedri, nastavnici, polaznici Časničke škole, kadeti i drugi djelatnici HVU-a.

Čestitajući obljetnicu, general Barić prisjetio se početaka stvaranja i razvoja sustava školovanja hrvatskih časnika koji je formaliziran 11. studenog prije 25 godina. Istaknuo je potrebu stalnog učenja i usavršavanja. Od nastavnika koji sudjeluju u procesu školovanja hrvatskih časnika traži da daju maksimum. Njihova je dužnost i obveza stvoriti hrvatskog časnika koji ima karakter, stav, jasnu viziju, perspektivu, koji voli domovinu, koji je pošten, spreman boriti se za svoj stav, mišljenje, razvoj, te za svojeg vojnika i dočasnika.

Brigadir Ferenčević istaknuo je kako je izobrazba, odnosno stručno usavršavanje, jedna od najbitnijih sastavnica razvoja ljudskih potencijala u OSRH. Napomenuo je i da su u izobrazbu časnika ugrađena iskustva iz dosadašnjeg školovanja, iz posjeta vojnim školama drugih zemalja, Domovinskog rata i međunarodnih misija. Djelatnicima Časničke škole poručio je da im u radu i nadalje temeljne odlike budu stručnost, profesionalnost i kolegijalnost.

Brigadir Kratohvil podsjetio je kako je Časnička škola tijekom godina prošla brojne transformacije. Danas je u sastavu Centra vojnih škola "Petar Zrinski" i sastoji se od satnije Napredne časničke izobrazbe i Temeljne časničke izobrazbe te Kadetske bojne. Brigadir Kratohvil istaknuo je da Časnička škola, osim prenošenja znanja, ima još jednu važnu zadaću: odgoj i obuku mladih časnika, a upravo su oni jamstvo budućnosti Hrvatske vojske.



Vijesti