Brigadir Elvis Burčul – novi zapovjednik PZB

Primopredaja dužnosti zapovjednika Počasno zaštitne bojne (PZB) između dosadašnjeg zapovjednika, brigadira Slobodana Kratohvila i novoimenovanog zapovjednika, brigadira Elvisa Burčula, održana je u petak, 14. listopada 2016. godine u vojarni "Tuškanac" u Zagrebu.

Primopredaji je uz Predsjednicu Republike i Vrhovnu zapovjednicu Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolindu  Grabar Kitarović nazočio ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i zamjenik načelnika Glavnog stožera  general – pukovnik Drago Matanović , te visoki civilni i vojni uzvanici i pripadnici Počasno – zaštitne bojne.

Predsjednica Republike Hrvatske tom je prigodom istaknula veliku povijesnu važnost Počasno – zaštitne bojne koja je sljednik Prvog Hrvatskog gardijskog zbora, Počasnog odreda Hrvatske vojske i Odjela za zaštitu Predsjednika Republike, te je ukazala na profesionalnost, osobno zalaganje, predanost i posvećenost izvršenju zadaća potpore Uredu predsjednice, koju pružaju pripadnice i pripadnici Počasno – zaštitne bojne. Zahvalila je brigadiru Slobodanu Kratohvilu na učinkovitom zapovijedanju i vođenju postrojbe, te čestitala brigadiru Elvisu Burčulu na imenovanju na dužnost zapovjednika Počasno – zaštitne bojne.

Ministar obrane Josip Buljević  zahvalio je brigadiru Kratohvilu na dosadašnjem zapovijedanju postrojbom te čestitao brigadiru Elvisu Burčulu na imenovanju i preuzimanju dužnosti zapovjednika PZB.
 
General Šundov također je zahvalio brigadiru Kratohvilu na uspješno obavljenoj dužnosti zapovjednika PZB te je isto tako čestitao brigadiru Burčulu na novoj dužnosti. Istaknuo je kako  su stalne promjene dužnosti dio vojničkog života te da se kroz stalne rotacije, redovne i izvanredne djelatne vojne osobe osposobljavaju i usavršavaju za više dužnosti.

Brigadir Kartohvil  zahvalio je svima na dosadašnjoj suradnji, a brigadiru Burčulu poželio puno uspjeha u budućem radu.
Brigadir Elvis Burčul zahvalio je na ukazanom povjerenju i imenovanju na ovu odgovornu dužnost, te istaknuo kako će kao zapovjednik PZB isticati i promicati čestitost, odanost , hrabrost i domoljublje.

Brigadiri Elvis Burčul rođen je 1964. godine u Zadru. U Hrvatskoj vojsci je od samih početaka Domovinskog rata. Pristupio je kao pripadnik postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova 17. siječnja 1991. a od 1. lipnja 1991. godine pripadnik je Počasnog odreda HV, koji kasnije prerasta u 1. hrvatski gardijski zdrug u okviru 1. hrvatskog gardijskog zbora, gdje ostaje do siječnja 2000. kada prelazi u Upravu za obrambeno planiranje Glavnog stožera. U Glavnom stožeru obavlja različite poslove od voditelja odsjeka do načelnika odjela u Upravi za planiranje i Operativnoj upravi. Za svoj rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan. Ratnu školu "Ban Josip Jelačić" završio je 2011., a u čin brigadira promaknut je 23. svibnja  2012. godine. Za svoja postignuća brigadir Burčul odlikovan je medaljama "Oluja", "Bljesak" i "Spomen medalja Vukovar" te Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina, Spomenicom domovinske zahvalnosti za 10 godina,  Spomenicom domovinske zahvalnosti za 25 godina, Redom hrvatskog trolista i Redom hrvatskog pletera. Na dužnost zapovjednika Počasno – zaštitne bojne, brigadir Elvis Burčul  dolazi s dužnosti Zapovjednika Časničke škole "Andrija Matijaš Pauk".



Vijesti