Hrvatska šalje dva Canadaira u Crnu Goru

Pripadnici Protupožarne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s  dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 danas, u četvrtak, 20. srpnja 2017. godine upućeni su u Crnu Goru, na požarište poluotoka Luštica, na ispomoć kod gašenja požara, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske.

Naime, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost predsjednice Republike, donesena je Odluka Vlade Republike Hrvatske o uporabi Oružanih snaga u svrhu pružanja humanitarne pomoći Crnoj Gori radi gašenja požara.


U skladu s Odlukom Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH donio je naredbu za upućivanje šest pripadnika Oružanih snaga RH s dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u Crnu Goru, radi gašenja požara.


Također, zbog velikih požara u Crnoj Gori i neophodnosti funkcioniranja protupožarnih zrakoplova, na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvo obrane je Crnoj Gori pružilo pomoć u obliku isporuke dodatne opreme, guma za protupožarni zrakoplov Airtractor.



Vijesti